- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Активні громади отримають фінансову підтримку

Відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, яке провів виконуючий обов’язки голови обласної ради, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко. В роботі зібрання взяли участь заступник голови облради Володимир Микійчук, заступник директора департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіонбуду Сергій Шаршов, перший заступник голови ОДА Олег Пругло, голови районних рад, міські голови, а також керівник проекту Ради Європи Андрій Гук, експерт проекту німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) “Реформа управління на сході України” Ганна Борова, делегація Сумської області, представники обласних структур і Громадської ради при облраді.
Реалізацію Закону України “Про співробітництво територіальних громад” проаналізував Сергій Шаршов. Він, зокрема, зазначив, що даний закон визначив організаційно-правові засади взаємодії громад і територій, принципи, форми, механізми такого співробітництва, його стимулювання, фінансування та контролю. Передбачається, що воно здійснюватиметься на договірних умовах для вирішення нагальних питань розвитку громад, забезпечення соціально-економічного, культурного розвитку територій, підвищення якості надання послуг населенню на основі спільних інтересів. Документ відкрив можливість активного залучення для розвитку територій іноземних інвестиційних програм.
Андрій Гук зупинився на аспектах методичної роботи, наданні органам місцевого самоврядування консультаційної допомоги, збиранні та узагальненні кращих практик самоуправління.
Ганна Борова презентувала конкурс проектів співробітництва територіальних громад. Серед умов – об’єднання на партнерських засадах кількох громад, співфінансування ними проекту. Переможців конкурсу (п’ять проектів в області) чекають гранти по 20 тисяч євро.
Володимир Марченко підкреслив важливість більшої активності територіальних громад та органів місцевого самоврядування у розв’язанні місцевих проблем, використання європейського досвіду самоврядування, залучення іноземних інвестицій.
Відбулося урочисте підписання Угоди між німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), Полтавською обласною державною адміністрацією та Полтавською обласною радою щодо реалізації проекту “Реформа управління на сході України”. Метою Угоди є поліпшення умов для надання муніципальних послуг населенню області, зокрема комунальних та адміністративних, а також взаємодія між міськими, селищними та сільськими радами через розробку та впровадження проектів співробітництва в рамках спеціально розробленого GIZ Положення “Про конкурс проектів співробітництва територіальних громад Полтавської області”.
Координаційна рада заслухала та взяла до відома інформацію про хід проведення обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад області. У 2014 році на конкурс подано 70 проектів із 23 районів. Подані проекти стосуються будівництва (реконструкції) вуличного освітлення, впровадження енергозберігаючих технологій; реконструкції систем водопостачання та водовідведення; ремонту об’єктів соцсфери; благоустрою територій населених пунктів. Загальна вартість поданих у нинішньому році на обласний конкурс проектів становить 7,8 мільйона гривень, у тому числі співфінансування з обласного бюджету – 2,2 мільйона гривень.
На зібранні підкреслювалося, що згідно з інформацією головного розпорядника коштів конкурсу – департаменту фінансів облдержадміністрації – у поточному році обласна рада не матиме можливості профінансувати все в заявленому обсязі. Тому переможцями визначать тільки ті територіальні громади, які повністю виконають умови конкурсу. Нині проходить експертна оцінка проектів.
У ході засідання також обговорені координація дій самоврядних органів, громадських і волонтерських організацій з надання гуманітарної та іншої допомоги учасникам АТО і тимчасовим переселенцям зі Сходу України; проведення обласного конкурсу “Кращий за професією серед посадових осіб місцевого самоврядування Полтавської області”. Розглянуті питання нафтогазового комплексу, внесені до проекту порядку денного чергової сесії обласної ради. Керівникам райрад рекомендовано надати інформацію про виконання підприємствами угод на розвиток соціальної інфраструктури територій, де ведеться видобуток газу і нафти. Володимир Марченко підтвердив принципову позицію облради – погоджувати надання дозволів на видобування вуглеводнів та інших корисних копалин саме тим підприємствам, які повністю виконують договірні зобов’язання перед громадами.

Прес-служба обласної ради 

Print Friendly, PDF & Email [1]