- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“А розкажи мені, дідусю…”

У Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка визначили переможців міського літературного конкурсу “А розкажи мені, дідусю…”, присвяченого 70-й річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників.
Конкурс на краще есе серед учнівської та студентської молоді розпочато 1 вересня управлінням сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Полтавської міської ради спільно зі Студентською радою й Полтавським осередком “Європейської асоціації студентів права України”.
– Ми прагнули привернути увагу молоді до подій Великої Вітчизняної, активізувати пошуково-дослідницьку роботу учнів та студентів, особливо у відтворенні подій воєнної пори зі слів їх очевидців, – зазначив начальник відділу реалізації молодіжної політики Полтавського міськвиконкому Анатолій Павленко.
Протягом жовтня журі обирало найкращі есе.
– Є кілька робіт, які викликали у мене сльози, настільки яскравими й цікавими були твори. Я вражена тим, як діти по-новому переосмислили війну. Це не картинка в підручнику з історії, вони вже сприймають її як особисту трагедію. Мені припали до душі три роботи, ілюстровані архівними документами, довідками тієї епохи, фотоматеріалами, – розповіла член конкурсної комісії, поетеса, журналіст, заслужений діяч мистецтв України Марія Бойко. Вона закликала творчу молодь друкуватися, щоб світ почув її.
“Мій дідусь із тих людей, які не люблять ділитися сумом і бідами. Страшні спогади він ховає подалі, аби нікого не засмутити…” – ці рядки є майже в кожному есе. Та завдяки розповідям учасників конкурсу Полтава знає реальні історії про долю своїх героїв.
– Коли читала роботи, то згадала дідусів, які пройшли війну й отримали нагороди, батька – дитину війни, згадала художника Володимира Гнипу. Він мені розповідав про своїх друзів, яких втратив на полі бою. Цих людей об’єднали любов та світло душі, які вони пронесли у своєму серці, – зазначила член журі, директор Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка Ольга Курчакова.
Серед заявлених 39 творчих робіт було визначено п’ять призерів: розповіді учениці ЗОШ № 28 Богдани Гузієнко, учениці гімназії № 17 Яни Грищенко, вихованки професійного ліцею сфери послуг Анни Шостак, студента Полтавського нафтового геологорозвідувального технікуму Данила Підгорного. Та найбільше вразило журі есе “Таємнича річ – час, або Струни пам’яті” учня ЗОШ № 37 Артема Горошка, який і став переможцем літературного конкурсу.
– Я писав про жительку села Ковалівка, що поблизу Полтави. Вона під час війни врятувала життя одному військовому, а потім доглядала за ним, згодом чоловік пішов на фронт. І лише через 30 років повернувся. Це реальна історія про Григорія Гусейнова з Донбасу. Її мені розповіла бабуся, яка у ті страшні роки була маленькою сільською дівчинкою, – розповів Артем Горошко.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]