- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Результат, досягнутий спільними зусиллями

Із-поміж територіальних громад Полтавщини одним із лідерів стосовно комфортності проживання мешканців є промисловий Комсомольськ. Про це свідчать його постійно високі та стабільні рейтинги серед міст України, зокрема у галузі освіти. Саме цій темі був присвячений обласний семінар “Стратегія розвитку навчальних закладів: досвід, реалії, перспективи”, який відбувся у Комсомольську на базі ЗОШ № 2. У зібранні взяли участь працівники відділів освіти, директори ЗОШ, завідувачі ДНЗ, співробітники Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.
Про те, як у Комсомольську забезпечується безперебійна робота навчальних закладів, створюються комфортне середовище та матеріально-технічна база, розповіла зібранню начальник міського відділу освіти Ірина Шошина. Вона зазначила, що нині у місті функціонує 10 дошкільних навчальних закладів, які відвідують понад 2360 вихованців, що становить 96 відсотків від загальної кількості дітей дошкільного віку. У восьми загальноосвітніх навчальних закладах навчається 4751 учень. Два позашкільних заклади відвідують близько 2 тисяч вихованців. Навчальні заклади міста повністю забезпечені педагогічними кадрами, черга на влаштування дітей до ДНЗ відсутня.
Досвід дошкілля Комсомольська презентували на І Всеукраїнському з’їзді педагогічних працівників дошкільної освіти, обласному педагогічному форумі “Розвиток дошкільної освіти Полтавщини”, під час науково-практичних семінарів педагогів-викладачів 18 педагогічних училищ України та слухачів обласних курсів підвищення кваліфікації.
Основним акцентом у роботі загальноосвітніх навчальних закладів є поетапне впровадження Державних стандартів початкової та базової загальної середньої освіти, відповідно до яких прийнято міську програму. На сьогодні повністю забезпечено можливість, починаючи з 1-го класу, вивчати іноземну мову, а з 2-го – опанувати інформаційно-комунікаційні технології. Для учнів перших класів обладнано навчальні кабінети, спальні, ігрові та санітарні кімнати відповідно до віку дітей. Для задоволення особливих освітніх потреб у місті функціонує ДНЗ “Казка” компенсуючого типу для дітей із вадами зору, мови та із затримкою психічного розвитку. В системі спеціального навчання та корекційно-відновлювальної роботи функціонує 9 спеціальних класів інтенсивної педагогічної корекції в ЗОШ №6. Цей досвід – “спеціальні класи в загальноосвітній школі” – перший і єдиний у Полтавській області.
Починаючи з 2013 року, ЗОШ міста включилися у проект “Курс: Школа” і “Курс: ДНЗ”, мета яких – впровадження інформаційних технологій в освіту. Всі навчальні заклади міста підключені до мережі Інтернет і мають особисті сайти.
Звісно, у створенні такої потужної матеріально-технічної бази не обійшлося без допомоги Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Голова правління ГЗК Віктор Лотоус у своєму виступі наголосив на важливості інвестицій в освіту. Лише протягом останнього року в рамках співпраці з благодійним фондом Полтавського гірничо-збагачувального комбінату на реалізацію різних програм місто отримало 40 мільйонів гривень.
– Наша системна плідна співпраця з освітньою галуззю міста дозволяє нашим навчальним закладам бути успішними, кращими не лише в області, а й далеко за її межами, – наголосив Віктор Лотоус. – Хоча я переконаний, що наявність гарного фінансового ресурсу – це лише 50 відсотків успіху, решта – щоденна, нелегка, напружена робота керівників навчальних закладів та педагогічних колективів.
Варто нагадати, що завдяки внескам благодійного фонду Полтавського гірничо-збагачувального комбінату відкрито два спортивних комплекси, створено надсучасні кабінети фізики, інформатики, англійської мови, програмного забезпечення, математики та креслення, історії та географії, української мови та літератури, інформаційних технологій для початкової школи, кабінет наук про землю. Крім того, з’явилися інформаційний читацький центр “Шкільна бібліотека”, комплекс математичних наук імені М.В. Остроградського, інформаційно-довідковий центр з англійської мови, ІТ-центр, 3D-кінотеатр, apple- клас. У всіх ДНЗ створено належні умови для комфортного перебування малюків (замінено старі вікна на енергозберігаючі, виконано теплоізоляцію будівель, оновлено харчоблоки, пральні, медичні кабінети, придбано меблі для групових кімнат).
За фінансової підтримки благодійного фонду з 2011 року відділ освіти впроваджує проект “Міська олімпіадна школа”, у якому поглибили свої знання вже близько 1000 учнів міста. Переможці міського етапу предметних олімпіад отримали грошову винагороду. З року в рік у міських олімпіадах беруть участь до 750 учнів, із них 58 у 2014 році стали переможцями обласного етапу, 2 учні – всеукраїнського. За останні 5 років у обласному конкурсі МАН взяли участь 283 учні ЗОШ, 125 – стали переможцями, із 17 учасників Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН перемогу здобули 10 учнів. Просвітницькі конкурси різних рівнів протягом 5 років об’єднали 2700 учнів навчальних закладів міста. Вони здобули 598 перемог в особистій та командній першостях.
Щорічно за підтримки міського голови Сергія Супруна та міської ради на святі “Твоє майбутнє, Комсомольськ” відбувається урочиста церемонія нагородження талановитої молоді, під час якої педагогічні працівники та учні, які стали переможцями олімпіад із базових дисциплін, конкурсів-захистів МАН України та просвітницьких конкурсів різних рівнів, отримують винагороди. У 8 загальноосвітніх та 10 дошкільних навчальних закладах міста впроваджують інформаційну систему управління освітою (ІСУО), державно-громадське управління, інформаційно-комунікативні технології у навчально-виховному середовищі “Один учень – один комп’ютер”, технології через реалізацію моделі школи сприяння здоров’ю.
На думку міського голови Сергія Супруна, здобутками в освіті можна тільки пишатися, бо досягти такого результату можна лише спільною наполегливою працею громади.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]