- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Зима спитає, що робили влітку

Стан підготовки житлово-комунального господарства області до роботи в осінньо-зимовий період 2014– 2015 року та стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, в установах, організаціях області – такими були головні питання порядку денного розширеного засідання колегії облдержадміністрації. Вів засідання голова ОДА Віктор Бугайчук. У роботі зібрання взяли участь виконуючий обов’язки голови обласної ради, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, заступник завідуючого відділом, завідуючий сектором методичної та організаційної роботи секретаріату Кабінету Міністрів України Андрій Рудіков.
Перед початком роботи колегії голові Гадяцької райдержадміністрації Олексієві Матюшенку за високий патріотизм та проведену значну волонтерську роботу з переселенцями було вручено Почесну грамоту обласної ради.
Високим назвав рівень підготовки житлово-комунального господарства області до роботи в осінньо-зимовий період 2014–2015 років доповідач, директор департаменту житлово-комунального господарства ОДА Олександр Тонков:
– Об’єкти комунальної теплоенергетики в середньому підготовлені на рівні 95 відсотків. Було проведено капітальний ремонт чи реконструкцію 11 котелень, виконано заміну котлів, підготовлено тепломережі та об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства, насосні станції, водозабірні споруди. Підготовлено до зими й житловий фонд та об’єкти соціальної сфери. Так, із 6715 житлових будинків паспорти готовності мають 6393, із 695 шкіл підготовлено 688, стосовно лікарень – 126 із 128 готові до роботи взимку, повністю підготовлено дитсадки, – зазначив Олександр Тонков.
Він також наголосив, що нинішня зима буде непростою, адже ліміти природного газу для області скорочено на 30 відсотків. Тож від утеплення кожного будинку й кожної квартири залежить те, як ми перезимуємо. Доповідач нагадав, що на Полтавщині розроблено та запроваджуються організаційні, технічні, кризові заходи, переведення котлів на альтернативні види опалення, заміна вікон і дверей. Поки що регіон перевиконує норми з економії енергоресурсів. Між тим заборгованість підприємств теплоенергетики області перед генеруючими компаніями за спожитий природний газ нині становить понад 357 мільйонів гривень, а за використану електроенергію – понад 185 мільйонів гривень. Однак Полтавщина має фінансовий потенціал, щоб погасити борги.
З 10 вересня ПАТ “Полтаваобленерго” застосували графіки спеціальних відключень електроенергії, однак вони поки що до кінця не відпрацьовані й не оприлюднені, на що нарікали керівники сільгосппідприємств.
– У цьому році в нас може повторитися ситуація із віяльними відключеннями електроенергії, які були в 1998–1999 роках, – зауважив директор з кадрової політики, оплати праці та соціальних питань ПАТ “Полтаваобленерго” Борис Попов. – Адже в державі на теплових електростанціях обмаль палива, бо немає відвантаження вугілля з Донбасу. На електроцентралях виникає перенавантаження, й для того, щоб уникнути аварійних ситуацій, диспетчер системи застосовує відключення без будь-яких попереджень, і передбачити це практично неможливо.
– Раптові відключення електроенергії – це велика проблема для роботи котелень. Уже зараз вони практично повністю готові до проведення опалювального сезону, – наголосив депутат обласної ради, генеральний директор ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго” Володимир Чернявський. Він також акцентував увагу присутніх на критично низькому рівні розрахунків населення за спожиті комунальні послуги. Через це та через несвоєчасне фінансування різниці в тарифах із боку держави, підприємство має значні борги за природний газ. Якщо ситуація не зміниться, то єдиним шляхом для вирішення питання 30-відсоткового зниження використання газу буде зменшення обсягів наданих послуг.
Питання забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, на жаль, не втрачає своєї актуальності, констатувала директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко. Через об’єктивні причини та економічну ситуацію в державі в області з’явилися 4 нових підприємства-боржники, а рівень заборгованості з виплати заробітної плати значно зріс і нині перевищує 27 мільйонів гривень. Найбільша сума боргів зосереджена на підприємствах Полтави – 46 відсотків загальної суми заборгованості, 12 відсотків – у Гадяцькому районі, 8 – у Кременчуцькому. Не мають заборгованості лише Гребінківський і Чутівський райони. Якщо ж не враховувати боргів філії Полтавського облавтодору, фактично в області 19 районів працюють без заборгованості із заробітної плати. Питома вага зарплатних боргів на економічно активних підприємствах становить 50 відсотків, підприємств-банкрутів – 48 відсотків. Борг із зарплати на одного працюючого перевищує 4 тисячі гривень. Зменшення боргів, за словами Людмили Корнієнко, можливе шляхом активізації претензійно-позовної роботи та стягнення дебіторської заборгованості, а на підприємствах-банкрутах – активізація роботи арбітражних керуючих у питаннях ліквідації підприємств, а також примусове стягнення заборгованості через органи відповідної державної служби.
Підбиваючи підсумки роботи колегії, голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук акцентував увагу присутніх на необхідності розробки та оприлюднення графіків планових відключень електроенергії, а службі соціального захисту населення поставив завдання – провести роботу з виявлення малозабезпечених сімей та своєчасного нарахування їм житлово-комунальних субсидій. До речі, якщо нині в області субсидії отримують 49 тисяч сімей, то із зростанням тарифів очікується, що таких сімей буде на 200 тисяч більше. Віктор Бугайчук також нагадав про необхідність виконання районами умов Меморандуму щодо формування регіонального фонду зерна, необхідного для утримання стабільних цін на хліб простої рецептури. Адже поки що, за  словами Віктора Бугайчука, стабілізаційний фонд області наповнено зерном лише на третину від необхідного. Із обговорених питань прийнято відповідні рішення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]