- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Витрачати не можна економити

Війна на Сході України спричинила дефіцит палива. А це призвело до загрози порушення балансу між виробництвом і споживанням електричних потужностей. Отож на вимогу Міністерства палива та енергетики України на території Полтавської області ввели в дію комплекс заходів, спрямованих на розвантаження енергосистеми у значних обсягах, тобто запровадили графіки аварійних відключень.
Як повідомили у ПАТ “Полтаваобленерго”, аварійні відключення відбуватимуться на лініях, що живлять побутових (населення) та промислових (підприємства) споживачів області. Такий крок необхідний, щоб урівняти баланс споживання електроенергії з її виробництвом. Адже виник дефіцит потужності в регіоні Північної енергосистеми України, яка постачає електроенергію і на територію Полтавської області, Але від підприємства “Полтаваобленерго” це не залежить, пояснюють фахівці товариства. Команду, коли слід обмежити споживання електроенергії, подає диспетчер Північної енергосистеми НЕК “Укренерго”. А диспетчер “Полтаваобленерго” її виконує і визначає територію, де можна зменшити навантаження на мережу. Аварійне відключення має бути здійснене протягом 1–3 хвилин із моменту отримання команди від диспетчера Північної енергосистеми. Тобто відключення доведеться проводити, на жаль, без попереднього інформування споживачів.
На підприємстві також звертають увагу на те, що з огляду на обставини, які можуть скластися у майбутньому, потенційно вірогідне введення не лише графіків аварійних відключень, а й спеціальних графіків аварійних відключень, коли будуть знеструмлюватися цілі райони, а не окремі підприємства та населені пункти.
Щоб виконати завдання, доведене для складання графіків аварійних відключень, так чи інакше внесені практично всі споживачі нашої області. В тому числі й тридцять найбільших промислових підприємств Полтави та Кременчука.
У ПАТ “Полтаваобленерго” також наголошують, що графіки аварійних відключень існують давно. Просто на даний час виникла така необхідність, тому представники обленерго просять споживачів із розумінням поставитися до ситуації, що склалася в енергетичній галузі держави, й економити енергоносії.
Тим часом одними з перших реальні відключення електроенергії відчули споживачі Миргорода. Уже у перший день оголошеного “Полтаваобленерго” аварійного відключення електроенергії, 23 вересня, у частини мешканців міста-курорту погасло світло. Місцеві мешканці розповідали, що відключення електрики було в робочий час і тривало близько двох годин.
Утім і пересічні громадяни, і керівники підприємств б’ють на сполох. Адже раптове знеструмлення енергомережі й відновлення її роботи загрожує непередбачуваними наслідками. Приватні користувачі ризикують побутовими приладами, а наслідки на промислових підприємствах можуть бути куди серйознішими.
На останньому розширеному засіданні колегії облдержадміністрації генеральний директор “Полтаватеплоенерго” Володимир Чернявський з цього приводу наголосив: “Якщо графіки будуть вводитися в тому форматі, в якому вони вже почали працювати, то, без сумніву, ми дуже швидко отримаємо технічні проблеми. За будь-яким відключенням без попередження матимемо аварійні ситуації і на котельнях, і на теплових мережах. При раптовому відімкненні енергоживлення у котельні, де температура в теплоносіях сягає +100оС і тиск – декілька атмосфер, можуть трапитися будь-які “сценарії”. Тобто проблеми будуть”.
Щоб такого не сталося, Володимир Чернявський запропонував звернутися до Уряду з проханням упорядкувати графіки відключень, аби до цього була можливість підготуватися підприємствам.
Голова ОДА Віктор Бугайчук зазначив, що необхідно розробити чіткі графіки відключень електроенергії. Він пояснив, що області довели ліміт – 200 мільйонів кубометрів газу для ЖКГ, тут є можливість заощадити. “На засіданні Кабінету Міністрів глава уряду наголосив, що Полтавщина перебрала ліміт газу в промисловому секторі. Ми зробили аналіз: 19 підприємств в області споживають 77 відсотків газу. “Чемпіоном” є “Полтаваобленерго” – майже 30 відсотків”. Тож підприємству запропонували переходити на використання альтернативного виду палива – мазуту, хоча визнали, що він досить дорогий.
Щодо мазуту, то в обленерго вже відпрацьовано режими роботи із його використанням. Це дозволить зекономити 30 відсотків газу. “Такий режим у нас давно не використовувався, обладнання не дуже до нього пристосоване, але, якщо доведеться, підприємство буде економити, переходячи на мазут, а до зими перейде на чіткі графіки відключення електроенергії”, – зазначив директор із кадрової політики, оплати праці та соціальних питань ПАТ “Полтаваобленерго” Борис Попов.
***
“Останній раз подібні графіки масово застосовувалися наприкінці 1990-х років, коли були перебої з постачанням палива на електростанції у зв’язку з кризами платежів. Після 2000 року ситуація стабілізувалася, і дані графіки жодного разу не застосовувалися, хоча кожного року складаються, погоджуються, затверджуються і діють, – пояснює начальник центральної диспетчерської служби ПАТ “Полтаваобленерго” Григорій Глущенко. – Сам графік – це перелік ліній електропередач, які підлягають відключенню у разі надходження команди. Тому не тільки оприлюднити, а навіть скласти календарний план із вказаним часом та датою відключення неможливо, адже про застосування цього графіка диспетчер ПАТ “Полтаваобленерго” не знає до останньої миті. Він отримує команду на його введення від диспетчера Північної енергосистеми. Він у свою чергу отримує аналогічну команду від диспетчера НЕК “Укренерго”. Команда на введення графіка дається в залежності від обсягу навантаження, яке потрібно зняти, а не у розрізі споживачів, яких треба відключити. З вищевказаного випливає, що попередити споживачів, тим більше завчасно, немає ніякої можливості, адже на реалізацію команди у диспетчера “Полтаваобленерго” є не більше 15 хвилин”.
***
Отож, перефразовуючи відомий вислів, змушені констатувати: “Витрачати не можна економити”. Кому в цьому реченні поставить уже недалеке майбутнє.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]