- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Не уявляю свого життя без них”

В  останній день першого осіннього місяця, коли люди вшановують святих Віру, Надію, Любов та матір їхню Софію, відзначається і День усиновлення. Віра, Надія і Любов, які уособлюють головні християнські чесноти, втілюють ідеали мудрості й відкритого серця, вважаються добрими покровительками нового свята, встановленого 2008 року Указом Президента України.
…Тетяна і Володимир Синенки з Ковалівки Полтавського району всиновили 6-річного хлопчика Антона, а пізніше взяли в родину ще й 9-річного Едика. Усиновлення нетаємне – діти знають, що їх взяли з інтернатів.
– Рішення про усиновлення ми приймали з чоловіком довго, – розповідає Тетяна. – Тривалий час збирали документи, бо обоє працюємо, а звернення до різних інстанцій потребує часу. Нам розповіли про Антона, який потрапив з дому до лікарні, притулку, потім – до інтернату, і все це за короткий період. Привели його до нас. Ми як подивилися в його очі, зрозуміли, що він – наш. Хлопчик одразу пішов на руки. Вже пізніше зізнався: боявся в перші дні, що його ще кудись повезуть.
Потім померла рідна мама Антона, і нас почали шукати. Поїхали в його рідне село, а він нічого не пам’ятав з минулого життя, не впізнав і своєї хати. Знайшли людей, які його знали. В інтересах дитини відсудили будинок. Тепер у нього є своє житло, земельна ділянка. Коли прибирали в хаті, знайшли старого листа з адресою його бабусі й дідуся – татових батьків. Я написала їм, що хлопчик усиновлений, з ним усе гаразд. Ми листуємося, родичаємося з ними, Антон їздив до них. Вони вже дуже старенькі й хворі.
Антон попросив у батьків братика – самому нудно. І Тетяна з Володимиром стали прийомною родиною для Едика. Теж була довга історія з дитбудинком…
Зараз Антону 12, Едику незабаром виповниться 13. Навчаються в одному класі.
Хлопці дуже різні, каже мама. Антон має здібності до іноземних мов, Едик – музикант, добре грає на гітарі, співає. Батьки намагаються виховувати так, щоб хлопці постійно були чимось зайняті – то гуртки, то допомога по господарству, в тому числі й біля рідного дому Антона, там теж садять город.
– Не уявляю нашої сім’ї без них, – каже Тетяна. – До них у нас було життя одноманітне, а тепер кожний день несе щось нове, ми пізнаємо з ними світ і самі змінюємось…
***
За даними Міністерства соціальної політики України, в країні нині понад 1600 кандидатів в усиновлювачі. Загалом усиновлено 1074 хлопців і дівчат (на початок другого півріччя поточного року): громадянами України – 793 дітей, іноземцями – 281.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]