- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Наймудріша частина суспільства

Щороку першого жовтня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений 45-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН. В Україні це також День ветерана. Як повноправний член впливової міжнародної організації, Україна підтримала ініціативу світового співтовариства і з 1991-го відзначає таку дату.
Цей день – не лише черговий привід нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це і привід до роздумів стосовно подальшого взаємозв’язку поколінь, ставлення до старших. За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. Таких у світі нині – близько 630 мільйонів, тобто майже кожна десята людина на Землі. До 2050 року їх число, за прогнозами, збільшиться вдвічі. У нашій країні, за даними статистики, кожен 5-й мешканець – особа похилого віку. Багато літніх людей в Україні страждають від низького розміру пенсій, поганих житлових умов, недостатнього медичного обслуговування. Ціни на ліки стають практично недоступними для людей з низькими доходами.
У цей день світ говорить про активні дії щодо захисту інтересів людей похилого віку, створення для них прийнятних умов життя. Важливою, на думку фахівців, є потреба більш активного використання досвіду і потенціалу старшого покоління.
Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email [1]