- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Здолає гіпертонію

“Як використати шоломницю байкальську для лікування гіпертонічної хвороби?”
М.В.СТЕЦЬ.

Шоломниця байкальська (Scutellaria baicalensis Georgi., російська назва – шлемник байкальський) – багаторічна трав’яниста рослина. Стебла чотиригранні заввишки 15–50 сантиметрів, розгалужені, ледь опушені. Листки ледь шкірясті, супротивні, ланцетні, загострені, по краю війчасті. Зісподу – з ледь помітними чорними крапчастими залозками. Квітки двостатеві, неправильної форми, поодинокі, пазушні, зібрані на верхівках стебел в однобокі китицеподібні суцвіття. Чашечка дзвоникоподібна, двогуба. Віночок двогубий, синій; верхня губа коротша за нижню. Кореневище коротке, переходить у товстий, м’ясистий, жовтий на зломі корінь. У природних умовах шоломниця байкальська росте в Приморському краї, а також у Читинській та Амурській областях. В Україні її культивують у окремих господарствах як лікарську рослину.
Заготовляють корені шоломниці байкальської. Їх викопують пізно восени, обтрушують від землі, обрізують стебла, миють холодною водою, подрібнюють і сушать у теплих, добре провітрюваних приміщеннях.
У сировині містяться флавоноїди байкалин, байкалеїн, вогонін, глікозид скутеларин, стероїдні сапоніни (близько 7%), дубильні речовини, летка олія, смоли тощо.
Препарати шоломниці байкальської застосовують у науковій та народній медицині при початкових стадіях гіпертонічної хвороби, функціональних розладах нервової системи, при неврозі серця. Окрім того, у народній медицині їх застосовують при тахікардії, гострому суглобовому ревматизмі, міокардиті, ендокардиті, захворюваннях верхніх дихальних шляхів, пневмонії, спазматичному кашлі, кашлюку, головному болю, аритміях.
Настойку готують на 70-процентному спирті у співвідношенні 1:5. П’ють по 20–30 крапель тричі на добу за 30 хвилин до їди.
Готують також настойку з розрахунку 1 : 5 на 40-процентному спирті, настоюють 14 діб. Рекомендують пити по 30–40 крапель на ложку води тричі на добу за 30 хвилин до їди. Курс лікування при названих недугах – 2–3 тижні.
При гострому суглобовому ревматизмі поєднують настойку шоломниці байкальської з настойкою бруньок тополі чорної. Настойку шоломниці байкальської приймають до їди, а бруньок тополі чорної – по 20 крапель на ложку води тричі на добу через 2 години після їди.
Готують також відвар коренів шоломниці байкальської. Беруть столову ложку подрібненої сировини, заливають склянкою води, кип’ятять 10 хвилин, настоюють годину. П’ють по столовій ложці тричі на добу за 30 хвилин до їди.

Print Friendly, PDF & Email [1]