- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ризики грибного сезону

Осінь має чимало спокус, одна з них – збір грибів, які на території України традиційно вважаються харчовим продуктом. Але цей продукт має особливий хімічний склад. У грибах міститься значна кількість азотистих та мінеральних речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, фосфор, деякі вітаміни (В1, РР).

Особливості грибів
Це продукт, досить важкий для травної системи. Засвоєнню грибів заважає великий вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Тому страви з них можуть вживати лише здорові люди. Ні в якому разі гриби не можна їсти дітям!
Гриби мають властивість вбирати із землі весь спектр отруйних речовин, таких, як ртуть, свинець, цинк, миш’як, радіонукліди тощо. Тому навіть їстівні гриби можуть спричинити отруєння, а іноді й смерть людини.
На території України росте майже 2000 видів шапинкових грибів, близько 500 із них вважаються їстівними, 80 – потенційно отруйними, 10 видів – смертельно отруйні. Смертельно отруйні та отруйні гриби (20–25 видів) зустрічаються переважно серед пластинчастих грибів, серед трубчастих смертельно отруйним є боровик чортів (чортів гриб).
Від грибних отруєнь рятівної вакцини немає ніде у світі. Після такого отруєння людина втрачає здоров’я, може втратити навіть життя. Тому збирання грибів у лісі та їх споживання – це завжди ризик!
Не вірте хибним порадам
“Усі їстівні гриби приємні на смак”. “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний”. “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”. “Занурена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”. “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні”. “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”. “Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”. “Отруйні гриби не ростуть на деревах”. “Алкоголь знешкоджує отруйні гриби”.
Не вірте жодному з цих тверджень, бо всі вони – помилкові.
Симптоми грибного отруєння
Нудота, блювання, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла з’являються вже через 30–60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності настають у період від 30 хвилин до 2 годин після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій, може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу в перші години, врятувати його життя буде складно.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх полягає в тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3 діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини дістануться мозку.
…І ніякого самолікування!
Якщо після вживання грибів ви помітили у своїх близьких нездорові ознаки (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) або самі відчули тривожні симптоми, негайно викликайте швидку медичну допомогу. Втрата часу та несвоєчасна доставка хворого до спеціалізованого відділення призведе до тяжких наслідків.
До приїзду екстреної медичної допомоги необхідно промити шлунок 1–2 літрами блідо-рожевого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Варто пити багато рідини. Не викидайте недоїдених грибів. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму. Не вживайте після отруєння ніяких ліків та їжі, особливо алкогольних напоїв, молока – це може прискорити всмоктування токсинів у кишківнику.
Будьте розсудливі й обережні при збиранні та вживанні грибів!

Ніна ДУРДИКУЛИЄВА,
головний лікар обласного Центру здоров’я.

Print Friendly, PDF & Email [1]