- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

10 тисяч кроків до здоров’я

Звична картинка: пацієнти у довгій черзі до лікаря діляться інформацією про свої хвороби, скаржаться на високу вартість та недоступність якісних медичних послуг. І ніколи не доводилося чути, щоб людина, збираючись на прийом до лікаря, запитала себе: “А що я особисто роблю задля власного здоров’я?”

Як відомо, основні фактори, що впливають на здоров’я, це спадковість та спосіб життя. На жаль, суттєво впливати на спадковість ми поки що не можемо. Тому всі зусилля необхідно спрямувати на спосіб життя, який би максимально сприяв збереженню та зміцненню здоров’я.
Чи багато хто з нас починає день з ранкової гімнастики? За статистичними даними, абсолютна меншість населення. А дарма. Адже 15–20 хвилин фізичних вправ у поєднанні з елементами самомасажу та водними процедурами (обтиранням, обливанням, душем) допомагають зарядити організм енергією, налаштуватися на високу працездатність. Замість того, щоб пройти 2–3 зупинки пішки, ми витрачаємо дорогоцінний час на очікування громадського транспорту і тисняву в ньому, позбавляємо себе можливості дати необхідне навантаження для серцево-судинної, дихальної систем, опорно-рухового апарату, інших органів. Додайте сидячий або стоячий спосіб роботи, і всі можливі ризики нам гарантовані. Загальноприйнятою нормою для кожного є 10 тисяч кроків на день, тим більше, якщо в розпорядку дня не передбачені інші форми фізичних навантажень. Регулярні заняття фізичними вправами спонукають організм виробляти підвищену кількість енергії, що дозволяє оптимізувати діяльність усіх органів і систем.
Втома після тривалої фізичної роботи – це сигнал про необхідність відпочинку. Він може бути активним або пасивним. Пересічні громадяни зазвичай віддають перевагу пасивному відпочинку: полежати перед телевізором або посидіти перед комп’ютером. Науковці ж рекомендують відпочинок активний, а також чергування фізичної та розумової праці, адже і після значного та тривалого розумового напруження теж виникає втома. Корисним пасивним відпочинком є сон. Саме в цей час організм відновлює свій життєвий потенціал.
Тривалість сну має бути близько
8 годин. Слід пам’ятати, що найбільш повноцінний сон – до 24-ї години, тому спати слід лягати близько 22-ї.
Їжу потрібно вживати 3–4 рази на день. У першій половині дня рекомендується переважно вуглеводиста, а в другій – білкова їжа. Основним критерієм збалансованого харчування має бути ваше добре самопочуття та стабільна вага. Води за день слід випивати 2–2,5 літра, причому хоча б частина її має бути структурованою (отриманою після танення льоду).
Усі ми є членами суспільства: спілкуємось один із одним у сім’ї, на виробництві, в побуті. При цьому емоції можуть виникати як позитивні, так і негативні. Від нашого психо-емоційного фону залежить стан нервової системи – головного регулятора усіх функцій організму. Вважається, що найкращим способом нівелювання негативних емоцій є заняття улюбленою справою (читання, в’язання, майстрування), пішохідна прогулянка на свіжому повітрі. При спілкуванні з навколишніми варто уникати конфліктів.
Щоб перелічені складові здорового способу життя стали обов’язковими для кожного, необхідно докласти певних зусиль. Кожен із нас при народженні отримує деякий потенціал здоров’я. Наше право і обов’язок – зробити все для збереження і примноження цього потенціалу, щоб бути справді повноцінним членом суспільства.
Отже, хочете бути здоровими? Будьте такими!

Олександр ШТЕПА,
лікар обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру.

Print Friendly, PDF & Email [1]