- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ми були, є і завжди будемо соборною суверенною державою

Напередодні Дня міста, 71-ї річниці визволення Полтавщини від фашистських загарбників обласний центр уквітчався вишиванками, кольорами державної символіки. Учасники різноманітних заходів заспівали Державний Гімн України велелюдним хором, провели акції на підтримку бійців у зоні АТО, здійснили спортивний забіг, поярмаркували, взяли участь у благодійних розіграшах, організували спортивне орієнтування.
Утретє в духовній столиці України пройшов парад єдності “Полтава вишивана”, у якому, за інформацією міської ради, взяли участь близько 10 тисяч людей. Урочисту ходу від Соборного майдану до Театральної площі розпочала колона, прикрашена рушниками, короваєм, великою картою України, державними прапорами.
В урочистій ході взяли участь школярі, студентство, учасники робітничих, мистецьких, спортивних колективів, активні полтавці. Під час дійства у небо запустили сотні синіх і жовтих повітряних кульок. Пам’ять полеглих захисників за волю і незалежність держави вшанували хвилиною мовчання. Відбулася прем’єра пісні “Полтавський батальйон небайдужих” на слова полтавської поетеси Марії Бойко у виконанні заслуженої артистки України, солістки Полтавської філармонії Олени Білоконь. А потім уся громада, присутня на Театральній площі, заспівала Державний Гімн України.
DSC_0972 [1]– Свято неймовірне, я вже втретє беру участь. Воно дарує наснагу, натхнення. Маю 5 чи 6 вишиванок. Є светрики вишиті, старовинна сорочка і традиційна – білим по білому. Я люблю їх одягати й ношу на щодень, не тільки у свято. Вишиванка одягається на душу. На жаль, цього року ми вбираємося у національні сорочки через горе й печаль, із болем у серці, але з молитвою і вірою, що наші захисники повернуться до родин, матерів живими і з перемогою. Ми молимося й чекаємо. Зранку моє свято розпочалося з того, що я побачила молоду маму, яка везла півторарічну дівчинку. Дитятко вдягнене у вишиванку, й жінка прилаштовувала маленькій квіточці віночок. Я привіталася, погралася з дитиною. Це було таке сяяння, Бог благословляє нас цим святом. Єднаймося! – закликала Марія Бойко.
– Цього року в параді беруть участь у кілька разів більше людей, значна частина з них роблять це щиро й із великим бажанням. Організували справжнє свято України в Полтаві. Для нашого народу вишиванка, рідна земля, пісня, мова після Бога мають бути найдорожчими речами в житті. Молоді обов’язково потрібно носити вишивані сорочки. Це зміцнює нашу національну гідність. Коли ми будемо гідними себе, станемо благородними, нас поважатимуть і любитимуть, а ми навзаєм шануватимемо інших людей і їхню культуру. Одягаючи вишиванки, почуваємося єдиним народом, єдиною родиною, – наголосив архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір.
– Ми долучилися до благодійної акції на підтримку українських воїнів у зоні АТО. Вихованці закладу виготовили низку різних виробів, які продавали за символічну ціну, а отримані кошти використають на підтримку захисників і разом із листами надішлють звитяжцям. Люди охоче відгукнулися на нашу акцію, ми зібрали близько 500 гривень. Отримавши подарунки від дітлахів, воїни знатимуть, що молодь думає про них і вдячна їм за оборону України, – зазначила керівник зразкового художнього колективу “Господарочка” Полтавського палацу дитячої та юнацької творчості Людмила Сидоренко.
– Представляємо роботи шкільної творчої лабораторії. Приїхали подарувати людям свято й показати, які таланти навчаються у нашому закладі. Все робимо для України. Створили спеціальні закладки, провели майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки. Допомагаємо таким чином нашим хлопцям у зоні АТО. Ми разом із Україною, – розповіла вихователь групи продовженого дня міської ЗОШ І–ІІІ ступенів №20 імені Бориса Серги Катерина Косенко.
Неподалік сцени біля Полтавського академічного українського обласного музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя по вулиці Жовтневій, на відрізку від ТЦ “Злато Місто” до Театральної площі, народні майстри демонстрували власні вироби. Люди мали змогу взяти участь у благодійній лотереї, сфотографуватися за символічну суму… Водночас у міському парку “Перемога” відбувся благодійний ярмарок сучасного мистецтва, створений при підтримці ГО “Полтава – духовна столиця”. Відвідувачі заходу могли купити книги, картини, посуд, кондитерську випічку, вироби ручної роботи і навіть домашнього улюбленця. На обох ярмарках полтавці долучилися до збору коштів на підтримку бійців у зоні АТО.
Після ярмаркування ввечері на мешканців міста чекав ще один подарунок – вистава-мозаїка “Пером і пензлем”, представлена Молодіжним незалежним театром “Т.АКТ” на Театральній площі, під час якої всі глядачі мали змогу не лише насолодитися акторською грою, глибше пізнати складну долю Пророка нації Тараса Шевченка, а й підтримати українських бійців.
***
DSC_0201 [2]Утретє з нагоди Дня міста відбувся традиційний легкоатлетичний пробіг. Близько 370 учасників заходу зібралися біля меморіалу Солдатської слави й поклали квіти до Вічного вогню. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять борців за свободу й незалежність України, бійців, котрі віддали життя в зоні АТО.
Подолавши 3 кілометри від меморіалу Солдатської слави до Корпусного парку, спортсмени зібралися на традиційну міську спартакіаду між загальноосвітніми закладами Полтави “Молодь обирає здоровий спосіб життя”. Тренери й вихованці кращих місцевих спортивних організацій та ДЮСШ демонстрували майстерність і запрошували дітей, міську молодь до своїх лав. Показували техніку володіння бойовими мистецтвами, гімнастичні номери, грали у футбол, баскетбол, волейбол.
***
На честь святкування Дня Полтави громадська організація “Полтавська федерація спортивного орієнтування” при підтримці управління у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету міської ради протягом трьох днів проводила тематичні змагання. У них взяли участь близько 90 спортсменів із п’яти регіонів України – Полтавської області, Києва, Харкова, Одеси, Сум. Переможці забігів отримали грамоти й медалі.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]