- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Живуть і працюють для століть

Борівське лісництво державного підприємства “Полтавський лісгосп” працює з 1959 року. Десять років тому до професійного свята лісівників тут відкрили оновлену контору лісництва, яка вражає фантазією, оригінальністю дизайну, оздоблення з природних матеріалів. Доглянута й навколишня територія з різноманітними рослинами. Лісництво опікується площею угідь 4,5 тисячі гектарів у Котелевському і Полтавському районах.
Один із найкращих в області базовий лісовий розсадник займає майже чотиригектарну площу. Тут дотримуються всіх вимог садіння різних видів дерев.
– Вирощуємо сіянці сосни, берези, вільхи, дуба, які щовесни висаджуємо на ділянках, – розповідає лісничий Борівського лісництва Віктор Махиня. – Є шкільне відділення, де деревця ростуть до 5–8-річного віку. Потім відправляємо їх для озеленення міст, сіл, територій навчальних закладів, установ. Забезпечуємо саджанцями інші лісництва нашого лісгоспу.
Ближчим часом колективом лісництва заплановано посадити 53 гектари лісових культур, з них 22 засадять нинішньої осені. Робота на природі потребує від людини особливого ставлення до всього живого. Працюючи серед зеленої краси, й сам стаєш кращим. Тому мати справу з лісом – не лише професія, а й покликання, спосіб життя багатьох із тих, хто відзначає нині своє професійне свято.

Лісничий Борівського лісництва Віктор Махиня. [1]

Лісничий Борівського лісництва Віктор Махиня.

Борівське – єдине лісництво в Полтавському лісгоспі, де є свої лісорубні бригади, власна техніка й ремонтна база. Серед кращих працівників Віктор Махиня називає бензопильщиків Володимира Воротняка, Олексія Олефіра, пожежника Миколу Глушка, тракториста Івана Андрусенка.
Із 2012 року діє система відеоспостереження, що дозволяє контролювати весь масив Борівського лісництва і частково – сусідніх Руднянського і Рублівського. Розроблена карта з розбивкою на румби (квадрати), за пультом постійно працює диспетчер, який при появі диму може максимально наблизити зображення і направити пожежний транспорт у задані координати. Нині лісівники допомагають аграріям при спалюванні пожнивних решток на полях запобігти загорянням. Великих пожеж, на щастя, не траплялося уже кілька років.
Одними з перших в області в 2012 році у Борівському лісництві запровадили електронний облік і відпуск деревини. На кожну колоду наноситься спеціальне маркування, а лісник за допомогою мобільного пристрою на місці “зчитує” потрібну інформацію й роздруковує товарно-транспортну накладну замовнику. Така система дає можливість прослідкувати шлях, облік у прийманні, переміщенні, реалізації лісосировини, активно протидіяти незаконним вирубкам і підвищувати ефективність лісогосподарського виробництва.
Щороку навколишні сільради передають лісництву до 10 гектарів земель запасу, де висаджуються ліси. Таким чином молоді зелені насадження вкрили понад 200 гектарів. Нині вирубуються сосни віком понад 100 років. Понад цей вік тримати дерева не варто, кажуть фахівці, структура деревини руйнується. А молода поросль, що пухнастим килимом вкриває рівні доріжки розсадника, слугуватиме нашим нащадкам наприкінці нинішнього і на початку наступного століть.
Дбаючи про перспективу, в лісництві радо приймають на виробничу практику студентів Лубенського лісотехнічного коледжу, молодь згодом повертається сюди на роботу. Власними силами відремонтували будинок, який надають для житла практикантам і молодим спеціалістам. На базі Борівського лісництва проводився цьогорічний фаховий конкурс вальщиків лісу, проходять семінари для підвищення кваліфікації майстрів лісу й лісників з інших районів.***
Напередодні професійного свята лісівників відбулася прес-конференція начальника обласного управління лісового та мисливського господарства, депутата обласної ради Юрія Тараненка. Йшлося про роботу лісової галузі Полтавщини в 2014 році. Нині в цій сфері трудяться півтори тисячі працівників. Загальна площа земель лісового фонду становить 284 тисячі гектарів. З них у підпорядкуванні управління – 226 тисяч гектарів. Лісистість території області – близько 9 відсотків. Реалізуючи обласну програму “Ліси Полтавщини до 2015 року” та державну програму “Ліси України”, щороку лісівники нашого краю висаджують понад 2 тисячі гектарів зелених насаджень. “Таким чином ми виростили по 8 дерев на кожного жителя області”,  – наголосив Юрій Тараненко. Цьогоріч на колишніх неугіддях з’явилося 700 гектарів лісів. Створення нових захисних насаджень на Полтавщині становить близько 80 відсотків від загального обсягу цих робіт у Лісостеповій кліматичній зоні України.
Щороку лісгоспи профільного облуправління заготовляють 327 тисяч кубометрів ліквідної деревини. 15 відсотків від цієї кількості переробляється на місці в переробних цехах і на складах. На Полтавщині діє єдиний в Україні в системі державних лісгоспів сувенірний цех, де виготовляють вироби з дерева з оригінальним полтавським розписом.
Лісогосподарські підприємства для потреб військових у зоні АТО перерахували 95 тисяч гривень, забезпечують їх обмундируванням, гуманітарною допомогою, продуктами. Лісівники допомагають будувати оглядові вишки, бліндажі, інші об’єкти. Шестеро працівників лісгоспів нині захищають незалежність України на буремному Сході, за ними залишаються робочі місця, заробітна плата. Керівники підрозділів відвідують родини бійців, надаючи необхідну допомогу.
Попри складнощі, фахівці “зеленої” галузі постійно забезпечують її стабільний розвиток.
Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email [2]