- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Курс – на очищення суспільства від корупції

У  прокуратурі міста Полтави за участю новопризначеного прокурора області Яна Стрелюка відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів міста, де обговорювали стан протидії злочинності та корупції. Зазначалося, що упродовж восьми місяців нинішнього року прокуратурою, іншими правоохоронними органами докладено чимало зусиль для стабілізації криміногенної ситуації.
Незважаючи на складну суспільно-політичну ситуацію в державі, вдалося утримати позитивні тенденції у профілактиці та протидії злочинності, рівень якої знизився на третину. Але питома вага тяжких та особливо тяжких злочинів склала 15 відсотків від скоєних, зазначив у вступній промові прокурор міста Полтави Григорій Гринь.
– Акцентую увагу правоохоронців на необхідності підвищення рівня профілактики злочинності. Вчасне вжиття заходів правоохоронними органами міста, у тому числі й координаційного характеру, в квітні поточного року дозволило не допустити проявів сепаратизму в Полтаві, – наголосив Григорій Гринь.
Разом з тим прокурор Полтави вказав на неналежну роботу правоохоронців міста щодо протидії корупційним злочинам. Оперативний підрозділ (міське управління Державної служби боротьби з економічними злочинами), основним завданням якого є розкриття та документування економічних злочинів, у тому числі із корупційними зв’язками, не виконує покладені на нього обов’язки повною мірою.
– Проведений аналіз роботи вказаного підрозділу за останні роки показав, що його діяльність залишається на низькому професійному рівні й потребує активізації. Про це свідчить той факт, що за матеріалами ДСБЕЗ за останні два роки розпочато лише три кримінальних провадження за фактами отримання неправомірної вигоди, – зазначив Григорій Гринь. – За матеріалами підрозділу не складено жодного протоколу про адміністративне корупційне правопорушення. Тому вимагаю усунути будь-які прояви формалізму в реагуванні на проблеми людей, які звертаються за допомогою до правоохоронців, забезпечити оперативний обмін інформацією та чітку взаємодію у вирішенні конфліктних ситуацій задля недопущення порушень правопорядку.
Заступник прокурора міста Полтави Микола Дубинка констатував:
– Рівень злочинності знизився на третину. Упродовж восьми місяців поточного року органами внутрішніх справ у місті зареєстровано понад 27 тисяч заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення, більше 5 тисяч з яких внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальні провадження.
Однак, за словами Миколи Дубинки, малоефективною є робота правоохоронців щодо виявлення та розслідування злочинів у сфері господарської і службової діяльності, передусім в органах влади та контролю. Окрім цього, актуальним у роботі правоохоронних органів є питання протидії сепаратистським проявам, екстремізму, закликам і діям щодо розпалювання національної та релігійної ворожнечі. Учасники наради обговорили ці та інші питання, постановили вжити додаткових заходів щодо підвищення ефективності протидії злочинності, корупції, забезпечення законності та правопорядку.
Підсумував роботу координаційної наради прокурор Полтавської області Ян Стрелюк. Зокрема він наголосив:
– Ми повинні взяти курс на очищення суспільства та владних структур від корупції. Сьогоднішня нарада скликана для визначення спільних скоординованих дій щодо протидії злочинності у місті. Оцінку нашої діяльності дасть народ.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]