- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Хай буде мир й замовкнуть війни злі…”

Для одних мир здається звичайною повсякденною реальністю, якої вони не помічають та не цінують, а для інших залишається далекою мрією. На жаль, нині українці належать більше до останньої категорії. Адже зараз на Сході країни лунають постріли, проливається людська кров, гинуть молоді хлопці, які гідно відстоюють незалежність Батьківщини.
День миру започаткував Папа Римський Павло VІ. Тож, мабуть, звідти й гасло “Пробач, і ти отримаєш мир”. Невдовзі Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй підписала резолюцію від 30 листопада 1982 року, в якій ішлося про відзначення Міжнародного дня миру щорічно третього вівторока вересня, а починаючи з 2002 року – 21 вересня.
Уже кількадесят років символом міжнародної солідарності всіх людей світу є Дзвін миру. Його було відлито з монет, які пожертвували діти. На дзвоні зроблено напис: “Хай буде всезагальний мир у всьому світі”.
21 вересня, розпочинаючи з 1986 року, люди об’єднуються у символічну Ходу Миру, ініціатором якої був індійський філософ Шрі Чинмой. Із того часу щорічно жителі більше 100 міст 25 країн на п’яти континентах беруть участь у флешмобі, щоб висловити готовність об’єднати зусилля для встановлення міцного миру.
21 вересня – це день глобального припинення вогню і відмови від насильства. Усі держави, які беруть участь у військових конфліктах, складають зброю на 24 години. Цього ж дня кожен має замислитися над тим, що саме він зробив заради спокою та злагоди хоча б у масштабах власного, нехай і невеликого, світу.

Підготувала Оксана БІЛЕНЬКА.

Print Friendly, PDF & Email [1]