- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Краса, мужність, воля до перемоги

фрагмент гри команди ветеранів 40 років і старших м. Генічеськ [1]

На футбольному полі – ветерани.

Фізична культура і спорт – це краса, мужність, випробування сили волі, витривалості, прагнення до перемоги, постійного вдосконалення. Недарма говорять: “Віддай спорту час, а натомість отримай здоров’я”. Обласна організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства “Колос” агропромислового комплексу України організовує спортивне дозвілля сільських громад. Як зазначив голова обласної організації ВФСТ “Колос” Анатолій Головань, люди дедалі активніше виявляють бажання займатися фізичною культурою. Якщо раніше найстаршою групою у змаганнях були учасники віком 35 років, то нині 50 років і старші. А Григорій Прядченко із Полтавського району розміняв сьомий десяток літ, проте вік не завадив йому в 2013-му стати бронзовим призером чемпіонату світу серед ветеранів у своїй віковій категорії з волейболу.
– Розвиваємо різні види спорту, – говорить Анатолій Головань. – У кожному районі, звісно, є традиції, але наймасовішими залишаються футбол і волейбол. Вдалося відродити пляжний волейбол, уже традиційно третій рік проводимо відповідні змагання серед дітей, дорослих і ветеранів. Також відбуваються турніри із шахів, шашок, настільного тенісу, баскетболу. Серед неолімпійських видів дуже популярні гирьовий спорт, армспорт і пауерліфтинг. Три роки тому ми почали проводити чемпіонати по хокею з шайбою. У 2014-му теж зорганізували першість, 12 команд узяли участь.

чемпіонат України з гирьового спорту присвячений памяті Миколи Касьяна м. Кобеляки [2]

чемпіонат України з гирьового спорту присвячений памяті Миколи Касьяна м. Кобеляки

Проте розвивати спорт на селі досить складно. Команди утримуються за рахунок агропромислових підприємств, фермерських господарств. Сільські голови залучають меценатів для будівництва стадіонів, ремонту спортивних залів. Займаються справою багато ентузіастів, які трудяться на громадських засадах.
– Ми виступили з ініціативою: на 3 тисячі сільського населення має працювати на оплачуваній посаді один інструктор, який організовував би спортивні змагання й залучав громаду до занять фізичною культурою. Проте два роки Верховна Рада не може прийняти відповідні закони, – зазначає Анатолій Головань. – Владні структури не приділяють належної уваги реформуванню нашої галузі. Пропорційна формульна основа спрямування коштів на різні сфери показує, що прірва між величиною видатків на фізичну культуру і спорт та на медицину хоча й не критична, але складається враження, що люди від народження уже мають вживати ліки, а не зміцнювати здоров’я. У нас низка аптек лише на одній вулиці й жодного спортивного майданчика або басейну. Звісно, мова не про зменшення фінансування медичної галузі, а про збільшення видатків на фізкультуру та спорт. Необхідно створювати належні умови: будувати більше майданчиків, спортзалів, басейнів. Хоч утримання місцевих команд зараз переважно лягає на плечі фермерів, аграріїв, спонсорів, але немає відповідного закону про меценатство. На сільському рівні подібна співпраця відбувається, проте вона, на жаль, обмежена відсутністю законодавчого регулювання.
***
В усіх районах Полтавщини до Дня фізичної культури й спорту, який традиційно відзначають у другу суботу вересня, пройдуть змагання. Спартакіади в кожного регіону власні, до них планують залучити працівників місцевого самоврядування, депутатів, сільських голів, усіх охочих мешканців Полтавщини. Тож учасникам бажаємо перемог і задоволення від турнірів, а тим, хто ще не спробував себе у спорті, дозвольте пораду: зробіть якось зранку невелику розминку. А раптом сподобається?!

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]