- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Краса Котелевського краю на полотнах полтавських художників

Виставка “Мальовнича Котелевщина” відкрилася у художньому салоні Полтави. В експозиції представлено полотна, написані на мистецькому пленері. Ідея провести “десант художників” належить громадській організації “Клуб “Квітень” та гільдії колекціонерів Полтавщини “Спадщина”. 14 митців із Полтави і Кременчука провели час на мальовничому березі річки Ворскла поблизу села Деревки Котелевського району.
– Митці на лоні природи написали більше сотні робіт лише за сім днів. Чому Котелевський край? Тому що це – мальовничі краєвиди. У різні часи тут працювали заслужені художники України Валерій Мозок, Сергій Гнойовий, Павло Волик, – розповів організатор виставки, видавець, колекціонер Олексій Петренко.
Своїми враженнями поділився учасник пленеру Денис Городничий: “Це був шанс відірватись від цивілізації і плідно попрацювати. Із ностальгією згадую те багаття й бесіди з митцями. Художня кухня, зокрема обмін думками, враженнями, спільна праця – це найцінніше”. Наталія Гуденко на такому мистецькому заході вперше: “Дуже гарні враження: природа, свіже повітря, квіти”. Художниці найбільше сподобалися вечірні барви котелевської природи.
В експозиції представлені переважно пейзажі, є натюрморти та портрети. Особливе місце займає колективна робота – символічне дерево, яке поєднало почерки та стилі усіх художників.
На відкриття виставки “Мальовнича Котелевщина” завітав заслужений художник України Микола Підгорний.
– На пленері мої колеги відходять все далі від етюдів, природа ніби дає їм якийсь поштовх, щоб виразити себе у пейзажі, – відзначив митець.
На відкритті вернісажу підбили підсумки благодійного аукціону “Крок назустріч”, зібрані кошти були спрямовані на допомогу ВІЛ-інфікованим дітям Полтавщини. Також було презентовано каталог мистецького пленеру “Мальовнича Котелевщина. Деревки-2014”.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]