- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Реформування в Україні. Польський досвід

Нині наша держава потребує реформ у різних сферах і ланках урядування. Щоб забезпечити ефективне функціонування кожної з інституцій, необхідно здійснити низку вдосконалень. Але виникає проблема: як правильно торувати цей шлях, який досвід реформування варто запозичити?..
Відповіді на ці та інші запитання прагнуть знайти члени громадської організації “Майдан Моніторинг”. Вони запрошують відомих діячів із різних держав й обговорюють проблеми розвитку та реформації в Україні. Цього разу на прохання об’єднання відгукнувся польський профспілковий діяч, один із засновників незалежної професійної спілки робітників “Солідарність” Збіґнєв Буяк. У межах його візиту в облдержадміністрації відбувся “круглий стіл” за участю представників різних громадських організацій Полтавщини.
– Реформування – не закон і не проект, це – суспільний процес, усі учасники якого мусять усвідомлювати в ньому власну роль і робити відповідні кроки. Особливості кожної з реформ варто дуже добре розуміти. Як ефективно впроваджувати такі вдосконалення? Важливо, щоб Прем’єр-міністр держави знав суть справи, тоді робота піде ефективніше. Україна зараз у такій ситуації, коли є низка невирішених питань. Тому зараз важливо сформувати цілісну картину, побачити проблеми в різних областях. Необхідно прослідкувати ці внутрішні процеси. Українці з усіх регіонів мають усвідомити різницю між кожною з областей та її особливості, а тоді формувати спільну політику, – зауважив Збіґнєв Буяк.
– Люстрація однозначно потрібна в державі, але в цей складний час її починати не варто. У Польщі подібну реформу провели просто: визначили, хто належав до Комуністичної партії, боровся із демократичною опозицією та “Солідарністю”, і попрощалися з ними. Але почасти помилилися в таких методах, бо хоч люди, які зайняли звільнені крісла, прийшли нові, але із застарілим мисленням. Сама люстрація – не панацея від хвороб суспільства. Потрібно визначити, яка задача стоїть перед наступниками і чи готові вони її здійснювати. У Європі, Канаді, США впроваджені відповідні процедури, що дозволяють підібрати гарного фахівця для роботи в певній структурі. Потрібно переймати цей досвід, – продовжив Збіґнєв Буяк. – Коли ми реформували митну службу в Польщі, керівників обирали не лише за принципом кваліфікованості у своїй сфері. Затверджені нами кандидати водночас мали бути гарними менеджерами.
Польський гість наголосив: потрібно брати приклад із Євросоюзу. Там практикують культуру роботи адміністрації, відповідних служб. Такий досвід необхідно впроваджувати для функціонування інституцій, які контролюють економічні процеси в країні, – митниці й податкової.
Водночас Збіґнєв Буяк наголосив, що в Україні велика проблема з системою олігархічної влади:
– Маєш бізнес – не займайся політикою. Хочеш стати політичним діячем – продай бізнес. Причому за короткий час. У Польщі є багаті люди й існує певна проблема, який вплив вони мають на політичні партії. Проте ми робимо необхідні кроки, навіть прописуємо певні положення в законодавстві, щоб заможні громадяни не фінансували виборчі кампанії.
Один із основних пунктів впровадження реформ – громадський контроль. Якщо суспільство не прагне змін, ефективності не буде. Це стосується й передачі повноважень на місця: коли люди не потребують більших прав і можливостей регіональної влади, то марно проводити відповідну реформу. Чи не найважливішим компонентом удосконалення країни є зміна застарілих переконань суспільства. І в цьому на допомогу керівництву держави, громадським активістам мають прийти засоби масової інформації, зазначив польський гість.
– Наше об’єднання започатковує цикл зустрічей щодо широкого спектра реформ в Україні з активістами, лідерами громадських організацій. Мета таких зустрічей – формування спільного бачення майбутнього держави. Втілюючи задум, запрошуємо фахівців із різних країн, які можуть кваліфіковано надати оцінку, як позитивну, так і негативну, певним реформам. Збіґнєв Буяк – один із архітекторів польських реформ, людина, яка удосконалювала митну систему, службу безпеки. Його досвід вельми важливий для нас, – розповіла голова правління Інформаційного центру громадської організації “Майдан Моніторинг” Наталка Зубар. – На часі – зустрічі з польськими експертами у сфері забезпечення безпеки, ведення бізнесу. Особливо, на нашу думку, корисною для Полтавщини стане розмова про розвиток сімейного бізнесу. Також запросимо спеціалістів із Хорватії, Великої Британії, Канади. Нині ми сфокусувалися на реформах у галузі безпеки й відповідних структур. Зараз хочемо зібрати громадський рух, який би пропагував НАТО не з точки зору військової організації, а як структуру із добре розвинутими технологіями забезпечення безпеки людей. Вважаємо потрібним запозичення їхнього досвіду в цій сфері.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]