- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Із першого січня наступного року на цифрове телебачення в Україні переходити не будуть

Процес переноситься ще на півроку. ОДТРК “Лтава” посилено готується

– Нині мова йде про те, що дата остаточного переходу на “цифру” переноситься на 17 липня 2015 року, – прокоментував ситуацію генеральний директор обласної державної телерадіокомпанії “Лтава” Євген Лопушинський. – Причина – неготовність провайдерів та мовників до цього процесу. Нині ретрансляцію цифрового мовлення в Україні здійснює  компанія “Зеонбуд”. Але й представники компанії на мій запит про кількість тюнерів Т2, якими користуються в області, відповіли, що немає такої статистики ані по Полтавщині, ані по Україні. Точно відомо лише те, що близько 50 тисяч таких тюнерів отримали жителі області пільгових категорій. Тобто на даний момент достеменно сказати, скільки полтавців у  момент переходу на “цифру” могли б залишитися без телебачення, неможливо. Але припускаю, що таких глядачів дуже багато, особливо в сільській місцевості.
Перехід на цифрове мовлення, говорить Євген Лопушинський, зекономить державі значні кошти.
– Трансляція в аналоговому форматі обходиться у кілька разів дорожче, ніж коштує цифрове. До того ж аналогове гірше за якістю подачі “картинки”.
Для того, щоб перейти на цифрове мовлення, на “Лтаві” починають із придбання відповідого обладнання.
– Оновлення почнеться із Центральної апаратної. Можна сказати, що телебачення починається саме з неї. Сюди стікається весь наш телепродукт, звідси ж він транслюється до споживачів. Встановлення нового обладнання дозволить нам покращити якість “картинки” і звуку. На це, до речі, отримуємо найбільше скарг від глядачів. Зображення, із встановленням нової техніки, стане кращим, навіть за умови аналогового мовлення, тобто вже зараз. Нещодавно нам виділили з обласного бюджету 528 тисяч гривень, які плануємо спрямувати саме на модернізацію обладнання Центральної ефірної апаратної, – поділився планами гендиректор ОДТРК.
Проте на даний момент є проблема із отриманням коштів та небажанням бізнесових структур співпрацювати із державним підприємством.
– Поставкою такого обладнання в Україні займається усього 4–5 структур. У зв’язку із нестабільністю курсу національної валюти та проблемами із проплатами через Держказначейство, вони не дуже охоче співпрацюють із державними підприємствами. Хоча зараз ситуація із проплатами, які йдуть через казначейську службу області, значно поліпшилася, тому сподіваюся, що постачальники підуть назустріч, і нам вдасться зробити телесигнал для наших глядачів більш якісним та комфортним. А далі вже можна буде говорити про модернізацію знімальної та монтажної техніки, осучаснення змістового наповнення телепрограм. Усе це є в планах, – зазначив Євген Лопушинський.

Віктор СИТНИК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]