- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Заради миру, згуртованості, співпраці

8 вересня уся журналістська спільнота відзначатиме Міжнародний день солідарності журналістів. Це свято було засноване в 1958 році в Бухаресті на IV конгресі Міжнародної організації журналістів. За задумом депутатів конгресу, в цей день журналісти всіх країн і видань повинні демонструвати світові свою солідарність і згуртованість. При цьому учасники зборів акцентували увагу на необхідності спільного захисту прав журналістів у конфліктних ситуаціях.
Вибір дати був не випадковим. Саме 8 вересня 1943 року гітлерівці стратили журналіста, письменника-антифашиста Юліуса Фучика. Він став відомий усьому світу завдяки своїй книзі “Репортаж з петлею на шиї”, написаній у застінках празької в’язниці. Після його смерті книга була перекладена на 70 мов. Міжнародна організація журналістів заснувала Міжнародну журналістську премію і Почесну медаль імені Юліуса Фучика, які присуджуються за прогресивну професійну діяльність, що сприяє збереженню миру і розвитку співробітництва та єдності журналістів.
Міжнародний день солідарності журналістів у сучасному світі – це один із способів запобігання подібним журналістським жертвам.
Щороку 8 вересня в усьому світі проходять конференції, з’їзди, на які збираються журналісти з різних країн. На цих зібраннях вони не тільки діляться досвідом, а й отримують нагороди за свою часом дуже небезпечну діяльність.

Підготувала Олена ІГНАТЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email [1]