- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавські береги “Азова”

Керівництво батальйону патрульної служби міліції особливого призначення “Азов” місцем облаштування одного із своїх навчально-мобілізаційних центрів свідомо обрало Полтаву. Адже це – центр України, тому закріплення бойових позицій тут є необхідним. Нещодавно відбулося офіційне відкриття навчально-мобілізаційного центру спецбатальйону “Азов”, що має назву “Полтавщина”.
Підготовчі роботи для його створення тривали місяць, починаючи від пошуку місця для облаштування бази до вирішення усіх технічних питань, як-то проживання бійців, улаштування їхнього побуту, харчування. “На сьогодні усі ці питання вирішені,
й бійці батальйону приступають безпосередньо до військової підготовки”, – розповів начальник навчально-мобілізаційного центру Іван Балацький. Центр функціонує винятково на благодійні кошти. Головну допомогу в його створенні надали два полтавських підприємства – ТОВ “Полтавський завод кварцового скла” та ПВГП “Автотранс”. Власне вони виділили свої виробничі території і приміщення для облаштування навчального центру та виступили основними спонсорами створення побутової й тренувальної бази для майбутніх бійців “Азова”. Водночас допомагали небайдужі громадяни, бізнесмени. Не стояла осторонь обласна влада. Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Роман Чабановський та заступник голови обласної ради Володимир Микійчук розповіли, що влада сприяла вирішенню технічних та господарських питань, у подальшому кошти, виділені з обласного бюджету на матеріально-технічне забезпечення особового складу підрозділів територіальної оборони області, будуть використовуватися в тому числі й для вирішення проблем навчально-мобілізаційного центру “Полтавщина”.
Усі бійці спецпідрозділу – добровольці. Після проходження навчань вони отримають посвідчення співробітників міліції. Навчатимуться тут не лише мешканці нашої області. На даний час багато бійців із східних областей, приміром, із Луганської, чиї рідні наразі перебувають на окупованій території. Іван Балацький повідомив, що головними критеріями відбору бійців були міцне здоров’я і великий патріотизм, бажання й воля служити народу України. Водночас враховувався досвід армійської служби.
Спецбатальйон “Азов” вважається високоінтелектуальним і надзвичайно ідейним. Кожні збори тут починаються із молитви за Україну. В складі батальйону служить більше півсотні кандидатів наук, є професори. Одним із головних завдань є патріотичне виховання молоді, її ідейне орієнтування, розповів заступник начальника мобілізаційного центру з ідеологічної роботи Сергій Носачов. “Символ нашого батальйону – це напис латиницею “Ідея нації”. І справді тут служать винятково патріотично налаштовані громадяни, готові до останнього боронити свою землю”.
Втім і професійну підготовку обіцяють серйозну, адже тактичні, військові навчання проводитимуть кадрові військові, які мають досвід участі у бойових операціях. Наставниками новобранців також будуть офіцери, які вже воювали на Сході України, але через різні обставини, наприклад, поранення, не можуть брати подальшої участі у воєнних діях.
Ми поспілкувалися із кількома новобранцями. Мешканцю Кременчука, який має позивний “Пошук”, – 37 років. Він вважає, що події на Донбасі повинні спонукати кожного чоловіка, який може тримати зброю в руках, стати на захист своєї Батьківщини. Доброволець має двох доньок 15 і 10 років. Захистити родину чоловік вважає своїм святим обов’язком.
А у 24-річного мешканця Краматорська Донецької області, позивний якого “Аптекар”, батьки залишилися в зоні АТО. Він на власні очі бачив відверте нищення інфраструктури, мародерство, людські смерті, спричинені терористами. Тому вважає за обов’язок відстоювати свою землю перед окупантами. Молодий чоловік також був учасником Революцїї Гідності.
Набір до добровольчого батальйону не припиняється. Тут чекають на всіх, хто готовий боронити незалежність і свободу своєї країни. “Бо те, що зараз відбувається на Донбасі, – говорить Сергій Носачов, – це не боротьба із сепаратистами, це пряма війна із Росією. Адже там знаходяться регулярні війська і спецпідрозділи Російської Федерації. Бійці спецбатальйону “Азов” зараз стоять на захисті Маріуполя”.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]