- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Нехай не гасне світ науки

У святковий першовересневий День знань у Полтавській державній аграрній академії відбулася традиційна посвята першокурсників у студенти. Ректор ПДАА Валентина Аранчій наголосила, що на сьогодні вищий навчальний заклад входить до п’ятірки найкращих аграрних вишів України. На свято завітали й випускники вузу різних років – народний депутат України Юрій Бублик, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов, генеральний директор асоціації “Полтавацукор”, Герой Соціалістичної Праці Євгеній Золотарьов, співзасновник ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Юрій Кобченко, а також заступник голови обласної ради Володимир Микійчук та директор Національної сільськогосподарської бібліотеки Національної академії аграрних наук (НААН) України Віктор Вергунов.
Справді солодким сюрпризом для студентів були коровай та іменні торти для кожного факультету академії, виготовлені пекарями та кондитерами ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи”. Після урочистого проголошення першокурсниками студентської присяги Валентина Аранчій вручила символічні студентський квиток та залікову книжку. Священик Спаської церкви отець Олександр щедро окропив усіх першокурсників та їхніх наставників свяченою водою. Він нагадав біблейські істини про те, що чесна й сумлінна праця на землі достойна Божого благословення.
У День знань за високі досягнення у педагогічній, виховній та науковій діяльності відзначили кращих представників професорсько-викладацького та студентського колективів академії. Окрему подяку і почесні відзнаки від Національної академії аграрних наук України отримали проректор з науково-педагогічної роботи, професор Микола Опара та доцент кафедри екології, охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування Віктор Самородов.
Є своя глибока символіка й у тому, що саме у День знань було відкрито меморіальну дошку на стінах головного корпусу академії. “Видатному вітчизняному вченому і методологу, безпосередньому учаснику організації Полтавського сільськогосподарського політехнікуму, викладачеві та керівникові секції Дослідної справи на агрономічному відділенні Віктору Івановичу Сазанову від вдячних нащадків” – викарбувано на граніті. Ініціатором та натхненником цієї доброї справи був директор Національної сільськогосподарської бібліотеки НААН України, почесний професор ПДАА Віктор Вергунов. “У розвитку та становленні сільськогосподарської справи Віктор Сазанов стоїть в одному ряду з Василем Докучаєвим та Миколою Вавиловим. Це справжній українець, який не тільки народився на хліборобській землі, а й багато зробив для свого краю”, – наголосив Віктор Вергунов.
Проректор ПДАА Микола Опара підкреслив: “Це особлива подія для нашого вузу. Адже Віктор Іванович Сазанов стояв біля витоків Полтавської державної аграрної академії. Був професором, викладав дві провідні для агрономів дисципліни – загальне й часткове землеробство. Його лекції – це шедеври агрономічної й педагогічної майстерності”. Дослідник наукової й викладацької діяльності Віктора Сазанова доцент Віктор Самородов зазначив: “Професор Сазанов розвивав аграрну науку не лише в Україні, а й у Росії та Казахстані”.
Віктор Сазанов провів дитинство у місті Путивль (нині – Сумська область). Закінчив Московський сільськогосподарський інститут, працював грунтознавцем й агрохіміком у наукових установах Твері, Києва, Сум, Полтави. Згодом працював у Всесоюзному інституті прикладної ботаніки і нових культур у Ленінграді. Куди б не закидала доля Віктора Сазанова, він завжди залишався патріотом рідної землі, пам’ятав про своє українське коріння і гордився цим. Вірним сином України був й автор слів “Нехай не гасне світ науки” Іван Пулюй – фізик, електротехнік, винахідник, який працював поза межами України, був державним радником з електротехніки у Чехії і Моравії. Але для учених Віктора Сазанова та Івана Пулюя не було більшої честі, як берегти національну гідність і вірно працювати для добра свого народу, заради кращого майбутнього України.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]