- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перший і головний урок: “Україна – єдина країна”

У  День знань на Полтавщині перший дзвоник пролунав у 695 загальноосвітніх школах комунальної форми власності. Як завжди схвильовано, до дружної шкільної родини приєдналися близько 13600 першокласників. Востаннє у її теплому колі свято Першого дзвоника зустріли 8185 одинадцятикласників. Разом із полтавцями за шкільні парти в нашій області сіли 1353 учні з сімей вимушених переселенців із зони АТО та 29 із АР Крим. Відтепер школярі на практиці, виявляючи відкритість і щиру дружбу, засвоюватимуть уроки про єдність і неподільність нашої Батьківщини та про споконвіків притаманну українцям небайдужість до долі ближнього.
Патріотично-піднесений настрій шкільних урочистостей був сповнений поваги до подвигів наших славних, свободолюбивих предків та до жертовності героїв буремних подій сьогодення – Революції Гідності, боїв за Незалежність України на Донбасі. Пам’ять загиблих патріотів вшанували хвилиною мовчання. Перший урок у всіх школах присвятили патріотичній темі: “Україна – єдина країна”.

Учителі пояснювали дітям, що й окупований Крим, і охоплені полум’ям боротьби Донецька та Луганська області залишаються невід’ємними й значущими для кожного з нас частинами Батьківщини, що мир на нашій рідній землі сьогодні відстоюють кращі з кращих співвітчизники. Найменшим учням розповідали, як важливо усвідомлювати свою приналежність до народу України, шанувати нашу звитяжну історію і мудрі традиції, поважати всі нації, які живуть на теренах країни. Старших школярів спонукали замислитися про виховання почуття власної відповідальності за долю держави.
За перший святковий урок не передбачалось оцінок, за ним не задавали домашніх завдань. Його засвоювали серцями, щоб завжди відчувати свій нерозривний зв’язок і зі славою, і з болем Вітчизни.
***

Перший шкільний урок для своїх вихованців проводить заслужений учитель України Людмила Євгенівна Гринь. [1]

Перший шкільний урок для своїх вихованців проводить заслужений учитель України Людмила Євгенівна Гринь.

Заслужений учитель України, вчитель-методист Полтавської ЗОШ №5 Людмила Євгенівна Гринь першого вересня уже всьоме за свою педагогічну практику зустріла на шкільному порозі першокласників, яких вестиме захоплюючою Країною Знань упродовж наступних чотирьох років. Цього разу в її 1-А класі – 13 дівчаток і 17 хлопчиків. Хвилювань досвідчена вчителька не приховувала. Давно, говорить, переконалася, що радісно-тривожних емоцій на святковій лінійці в неї навіть більше, ніж у малих школяриків. Утім заново шукати ключі до дитячих сердець Людмилі Євгенівні вже не доведеться, вона знає, що чарівні ці інструменти незмінні: любов та повага до особистості своїх вихованців.
Як і всі вчителі нашої великої країни, Людмила Гринь бажає своїй учнівській родині передусім миру. Війна на Донбасі торкнулася і її найдорожчих людей. Онук Кирилко тепер став третьокласником Полтавської ЗОШ №5. Раніше хлопчик жив і ходив до школи в Лисичанську. Кирилко Гринь гордо повідомив, що він – патріот України й раніше також навчався в україномовному класі. Вчитися йому дуже подобається, до того ж до свята Першого дзвоника йому подарували дуже гарну вишиванку.
Серед першокласників Людмили Євгенівни Гринь також є дівчинка з родини вимушених переселенців. Причому вперше поріг Полтавської ЗОШ №5 Катруся Адулова з мамою переступили майже перед початком святкової лінійки. Вони – донеччани й лише вчора приїхали до Полтави. “Виїздили під бомбуваннями, – не стримувала сліз жінка, – довго сподівались, що перший раз у перший клас дитина піде в рідному Донецьку, але зараз там стало ще небезпечніше. До Полтави приїхали разом із моїми батьками, просто тому, що це місто знаходиться далеко від кордонів, тобто тут можна сховатися від війни”.
За словами заступника директора з виховної роботи Полтавської ЗОШ №5 Лесі Миколаївни Антоненко, навчальний заклад прийняв близько 30 дітей із сімей вимушених переселенців із зони АТО. Усім, хто того потребує, надається допомога – канцелярське приладдя, одяг. Безсумнівно, підставлять плече новим товаришам і однокласники.
***

Першокласниця Полтавської СШ № 3 Ірина Болюх. [2]

Першокласниця Полтавської СШ № 3 Ірина Болюх.

В останні дні літа у Полтаві в Палаці дозвілля “Листопад” вирувало традиційне Свято першокласників. Майбутні школярі разом із батьками приймали вітання й налаштовувалися на відповідальну й цікаву подорож до Країни Знань. У 2014–2015 навчальному році перші класи полтавських шкіл відвідуватимуть понад 3200 хлопчиків і дівчаток. Країною Знань наймолодших школярів вестимуть 110 досвідчених учителів.
Із нагоди свята в Палаці дозвілля “Листопад” було весело й гамірно. Майбутні першокласники охоче розповідали один одному та зворушеним дорослим про своє нетерпіння швидше стати старанними учнями. Наприклад, у Вероніки Вінницької тепер три мрії: навчитися добре читати, писати та малювати. Іринка Пещекова хоче якнайшвидше почати користуватися придбаними мамою зошитами, ручками та олівцями.  Миколка Петрук сором’язливо запевняв, що вже встиг полюбити свою першу вчительку Надію Валентинівну, адже ходив до неї на підготовчі заняття. Іринка Болюх схвильовано й радісно розповіла, що дуже вже хочеться їй носити красиву форму з емблемою школи, вивчати всі предмети, а особливо – українську й англійську мови.
У святковій залі дітлахів зустрічали казкові феї. Звісно, був час і для перегляду мультфільму. Разом зі смішариками та смурфиками діти вчилися читати, відгадували загадки, побували на уроках цікавого малювання й багато танцювали. Поміж веселощами мультяшні герої влаштовували хвилинки-ерудинки. Окрасою дійства стали виступи художніх колективів “Барвінок”, “Ренесанс” (ЗОШ №34), “Каблучок” (ЗОШ №5), “Зорепад” (НВК №16), “Усмішка” (ЗОШ № 9) та інших.
Окрім привітань від міської влади та міського управління освіти, полтавські першокласники отримали також подарунки: набори канцелярського приладдя та солодощі.
***
Урочистості з нагоди Дня знань пройшли в усіх школах Полтавщини.

Оксана БІЛЕНЬКА
Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]