- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Стобарвний талант Івана Новобранця

Персональна виставка митця Івана Новобранця вже не вперше проходить у Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Проте щоразу відкриває нові, незвідані грані самобутньої творчості цієї талановитої людини. Заслужений художник України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва та Національної спілки кобзарів України, лауреат премії імені Самійла Величка Іван Новобранець уславився як художник із природним даром образного народного мислення, виконавець історичних й авторських дум.
Цього разу виставка, яку підготували до 75-річчя художника, приурочена до Дня Незалежності України. Полотна Івана Яковича співзвучні з традиційними національними образами й спрямовані на формування нової естетики молодого незалежного суспільства нашої держави. Народні картини переповідають історію українського народу, особливо “Дума про Наливайка”, “Лист до Мотрі Кочубеївни”, “Чумацький шлях”, “Ой не п’ються пива-меди”, “Дума про Чорнобиль”, “До Дня проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року”, “Помаранчева революція”. Загалом експозиція має репрезентативний та ретроспективний характер. На виставці представлені роботи майстра від реалістичного живопису до української народної картини. Особливої уваги заслуговує композиція, яка має форму кобзи й складається зі “старосвітських народних бандур”, зроблених Іваном Новобранцем.
“За виражальними засобами – чистим кольором, відсутністю перспективи – криються високий професіоналізм та глибокі знання з історії держави й рідного краю Івана Новобранця. Його повернення до витоків народної творчості – це своєрідне прозріння талановитого майстра”, – розповіла директор Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка Ольга Курчакова. Поділився своїми враженнями й голова Полтавської обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко: “Я побачив і нові роботи, і новий підхід. На багатьох полотнах з’являється такий символізм, який не був, на мою думку, присутній у попередніх…”
Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір подякував Іванові Новобранцю: “Виставка – дуже цікава. Кожен має подивитися, щоб доторкнутися до глибини своєї культури”.
Полтавці зможуть насолоджуватися глибинно народним мистецтвом Івана Новобранця до 20 вересня.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]