- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Пам’ятаємо, шануємо і безмежно сумуємо

У  нашому народі півроку після відходу людини в засвіти завжди було для її родини днем поминання. Для Небесної Сотні така родина – вся Україна. Отож у ці серпневі дні загиблих на Майдані Героїв згадували в усіх куточках країни. У Полтаві сотні людей вшанували пам’ять патріотів на жалобному віче, помолилися за їхнє вічне життя у Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ КП. У вечірньому місті на площі біля адмінбудинку по Жовтневій, 45, полтавці виклали з лампадок 36-метровий тризуб.
Зі світлинами Героїв Небесної Сотні, молитвами й сльозами люди зібралися на віче, щоб згадати своїх найкращих співвітчизників, які півроку тому полягли у самому серці Києва за свободу й краще життя нинішніх і всіх майбутніх поколінь українців. Лунала улюблена пісня білоруса Михайла Жизневського, котрий одним із перших віддав за Україну життя, “Гей, пливе кача”, якою проводжали в останню путь усіх Героїв Небесної Сотні.
Під час жалобного віче духовенство УПЦ Київського патріархату відслужило поминальний молебень. Потім полтавці вирушили пам’ятною ходою до Свято-Успенського кафедрального собору, щоб взяти участь у панахиді за загиблими. У храмі її очолив архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір.
Повернувшись до адмінбудівлі по Жовтневій, все тепло своїх сердець і вдячність душі полтавці вклали у створення малюнка Герба України. З 1200 лампадок люди виклали на площі тризуб та напис: “Небесна Сотня, пам’ятаємо!” У довжину малюнок сягав 36 метрів. Глибина нашого суму за загиблими, як і висота їхньої любові до України повіки невимірні.
***
У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбувся обласний захід-меморіал “Під стягом волі й єдності України”, присвячений Героям Небесної Сотні та полтавцям, які загинули на Сході України, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність нашої держави. Співробітники музею підготували дві виставки: “Ті, хто країну підняв з колін” – присвячена Героям Небесної Сотні – та  “Туди, де бій за єдність” – присвячена полтавцям, які загинули в зоні АТО. Новітній мартиролог патріотів, які віддали життя за Україну, на жаль, уже складає понад двадцять імен полтавців.
На скорботному заході були присутні голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук та архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір.
Віктор Бугайчук наголосив, що полтавці завжди пам’ятатимуть тих, хто поклав своє життя за свободу та незалежність України. “23-я річниця Незалежності виявилася непростою для нашого народу. Ще не загоїлися рани Майдану, а на Сході України – нові жертви. Історія поставила перед нами нове випробування, ми повинні достойно його пережити. Адже дух народу, дух нації, яка бореться за свободу й незалежність, не можна зламати. Наші земляки зробили свій внесок ціною власного життя в нову історію. Герої не вмирають. Слава про них залишиться у віках”.
Пам’ять полеглих Героїв присутні вшанували хвилиною мовчання.
У рамках заходу Віктор Бугайчук вручив почесні відзнаки авторам ескіз-ідеї пам’ятного знака на вшанування й увічнення подвигу Героїв Майдану. Напередодні конкурсні роботи представили на розгляд і голосування для Інтернет-користувачів. Найбільшу кількість голосів набрав проект реорганізації площі Леніна зі встановленням монумента Героям Майдану від урбан-об’єднання Полтави “CityLab”. Автори проекту показали, якою може бути площа Леніна в сучасному місті, з організованими автобусними зупинками, пішохідними зв’язками, чистим парком. Тепер на конкурс чекає другий відбірковий етап.

Олена ІГНАТЕНКО
Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]