- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Брикети замість “блакитного золота”

Нинішні трагічні події в нашій державі навіюють невеселі роздуми. Зокрема – про необхідність негайного запровадження альтернативних джерел енергозабезпечення.
А тут якраз нещодавно був у справах у різних районах Полтавської області – від Кременчука до Лохвиці. Боляче було дивитися на розбиті дороги й порослі чагарниками села та лісосмуги. Мимоволі згадав, як по радіо передавали про агрегат, що його створили в Івано-Франківській області. Він подрібнює гілки спиляних чагарників і невеличких дерев і формує з них брикети для опалення. Там такими брикетами опалюють відділення зв’язку, сільські ФАПи, сільради, школи, інші соціальні будівлі й установи.
Не думаю, що придбати такий агрегат чи навіть виготовити його надто складно, – як то кажуть, було б бажання. Тим більше, що Полтавщина завжди славилася своїми науковими кадрами, зокрема блискучими інженерами – он скільки в нас різних наукових установ! І робітничий потенціал є, і з сировиною для таких брикетів у нас немає проблем. І не треба при цьому буде пиляти великі й здорові дерева – досить час від часу обрізати їх і вирубувати чагарники в лісосмугах. А головне – таке паливо в рази дешевше за газ, який справді став дорожчим за золото.
Зробити б чи закупити такі агрегати з розрахунку один на кілька сіл, влітку заготовляти паливо на зимовий сезон – і горя не знати. До того ж можна було б у селах створювати робочі місця для обслуговування агрегату – не треба пояснювати нікому, наскільки це потрібно. Певен, що бажаючі працювати на заготівлі альтернативного палива знайшлися б. Тож переваг такого раціонального підходу до вирішення енергетичної проблеми багато, а недоліків немає. Ось тільки пора вже нашим поважним керманичам не балачки балакати, а зайнятися справжнім ділом. Адже зима вже не за горами.
Володимир ХОМЕНКО.
м.Кременчук.

Print Friendly, PDF & Email [1]