- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Шахи на бігу

Зранку в селі Стара Мусіївка Хорольського району на березі Сули гуртуються спортсмени. Юні й старшого віку, любителі й професіонали, вони з’їхалися, щоб взяти участь у відкритому особисто-командному чемпіонаті області зі спортивного орієнтування на Кубок голови обласної ради…
– Вирішили проводити змагання в Хорольському районі, щоб популяризувати спортивне орієнтування серед молоді цього краю і залучити якомога більше охочих до даної справи. Район уже має кілька розроблених карт. Не кожен регіон і місто області цим похваляться. Тепер райцентр може ефективніше тренувати дітей, проводити тематичні зльоти та змагання. До речі, Кубок голови обласної ради – своєрідний відбір до збірної області, яка днями поїде на чемпіонат України до Луцька, – розповів головний суддя і організатор турніру, директор Лубенського дитячо-юнацького клубу спортивного орієнтування і туризму “Валтекс” Григорій Семенюта.
Змагання відбувалися в два тури. У перший день учасники мали подолати середню й коротку дистанції у заданому напрямку, на другий – спринтерську дистанцію в Хоролі. Щоб випробувати власні сили в такому спорті, потрібно небагато, зазначають організатори, – кросівки, компас і вміння читати карту. Задоволення після інтелектуального пробігу гарантоване кожному.
– Ми приїхали на змагання родиною. Зранку проходили середню дистанцію, для дорослих – 5,5 кілометра, а після обіду – 3,2 кілометра. Хоча перший етап змагань – у лісі, але бігати, звісно, жарко, тому після інтенсивного навантаження скупатися в Сулі – суперзадоволення. Нещодавно з командою України повернулися з чемпіонату світу в Італії. Бігали в горах, на висоті 2,2 кілометра, місцями й сніг на вершинах не розтанув, а сюди приїхали – 38 градусів спеки. Проте адаптуємося. Я відразу тільки фінішувала, у формі так і попливла, – говорить президент Федерації спортивного орієнтування України Тетяна Божко. – Нині ситуація в державі складна, змагань проводять мало, але приємно, що на обласному рівні подібні заходи організовують. Спортивне орієнтування – це шахи на бігу. Воно дуже гарно розвиває мислення й фізичну підготовку. Водночас діти спілкуються з природою, вчаться культурно, змістовно відпочивати в лісі.
До чемпіонату долучилися спортсмени не лише з області. Так, на полтавській землі вкотре змагалися і відпочивали мешканці Харкова і Києва. Розповідають, що їм тут подобається, почуваються по-домашньому.
– Це спорт, у якому потрібно інтенсивно думати, швидко бігати й орієнтуватися на місцевості, водночас пізнаючи природу не лише малої батьківщини, а й інших регіонів. Зараз в Україні орієнтуванням на любительському рівні займаються близько тисячі осіб, професійно – до 100 людей. Всесвітній лозунг цього виду спорту – “Орієнтування як спосіб життя”. Так, будь-яку життєву проблему починаєш аналізувати як під час змагань: прямий шлях, обійти, зрізати чи взагалі не зв’язуватися. Люди, навіть один раз пройшовши з картою і компасом, відшукавши кілька контрольних пунктів, надовго запам’ятовують враження і принагідно хочуть спробувати ще, – розповідає президент Харківської федерації спортивного орієнтування, тренер Харківського клубу спортивного орієнтування “Компас” Сергій Даньков. – Ми постійно приїздимо позмагатися й відпочити на Полтавщину, привозимо спортивну еліту. Навіть якщо людина – призер світу, вона не відмовляється взяти участь і в обласному протиборстві.

Команда Хорольського району – срібний призер Кубка голови обласної ради – з організаторами та гостями турніру. [1]

Команда Хорольського району – срібний призер Кубка голови обласної ради – з організаторами та гостями турніру.

Організували змагання – на найвищому рівні. Запросили на свято спорту представників влади. Привітали учасників і перейнялися спортивним запалом голова обласної ради Петро Ворона, голова Хорольської районної ради Юлія Бойко, виконуючий обов’язки начальника обласного управління у справах фізичної культури та спорту ОДА Михайло Габор, керівник місцевих агроформувань, депутат Дніпропетровської обласної ради Фахрадін Мухтаров.
Державний прапор України під час офіційної частини урочистого нагородження підняли неодноразові чемпіони області зі спортивного орієнтування Аліна Терентьєва з Хорола і Микита Кучеренко з Лубен.
– Для мене орієнтування – найінтелектуальніший вид спорту. В ньому поєднуються спортивна міць, фізичний гарт і розвій мислення, тобто особистість гармонійно розвивається. Взагалі орієнтування – і військово-прикладний вид спорту, який дозволяє бути витривалим і добре орієнтуватися на місцевості. На жаль, про військово-патріотичне виховання молоді ми забули, а маємо культивувати його в кожній школі. Думаю, цей спорт, як і туризм, потрібно максимально популяризувати, – говорить голова обласної ради, голова обласної федерації спортивного орієнтування Петро Ворона, нагороджуючи переможців і призерів турніру. – Важливо, що в орієнтуванні можуть показати себе люди різного віку, не витрачаючи чималих коштів на спорядження чи форму. Найбільш вартісна справа – виготовлення карти і забезпечення електронними засобами фіксації. Моє завдання як голови федерації – залучити якомога більше ресурсів, щоб такі карти були в кожному районі. Я теж палкий прихильник туризму й спортивного орієнтування. Сподіваюся, що цей спорт розвиватиметься в нашій країні й стане олімпійським.
Усього у змаганнях взяли участь понад 40 спортсменів, які прибули з Києва, Харкова і регіонів Полтавщини. Шість команд боролися за Кубок голови обласної ради – вихованці Лубенського клубу спортивного орієнтування “Лідер” та Лубенського дитячо-юнацького клубу спортивного орієнтування і туризму “Валтекс”, учні Решетилівської ДЮСШ, збірна команда з Хорольського району та спортсмени з обласного центру й Полтавського району. Отримали золотисту чашу першості юні спортсмени ДЮКСОТ “Валтекс”, “срібло” – у команди з Хорольського району, а третю сходинку посіли вихованці “Лідера”.

 

Print Friendly, PDF & Email [2]