- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Оригінальні десерти

До традиційних солодких заготовок у вигляді варення та повидла господиням кожного літа хочеться додати щось нове. Знайти відповідний рецепт нескладно, варіантів для смачних експериментів – сотні.
Желе з винограду
На 1 кілограм ягід – 2 склянки води, на 1 літр соку – 700 грамів цукру.
Відібрати не зовсім дозрілий виноград із м’ясистою, щільною м’якоттю. Промити, дати стекти воді, відокремити ягоди від гребенів, викласти в емальовану каструлю, поставити на вогонь і при слабкому кипінні варити 16 хвилин. Отриманий сік злити й пропустити через фланелевий фільтр. Мезгу викласти в полотняний мішечок, злегка віджати сік, профільтрувати його. Увесь відфільтрований сік уварити вдвічі, знімаючи шумівкою піну й домішки. У кілька прийомів додати цукор і довести до кипіння. Коли цукор повністю розчиниться, взяти ложкою пробу на желейність. Якщо розлите на тарілку желе швидко гусне, продукт можна вважати готовим.
Гаряче желе розфасувати в підігріті сухі банки, накрити кришками, поставити в каструлю з підігрітою до 70°С водою і пастеризувати при температурі води 90°С банки: півлітрові – 8 хвилин, літрові – 12 хвилин. Під час пастеризації каструля має бути накрита кришкою, рівень води в ній – на 3 сантиметри нижчий від горлечка банок. Після пастеризації банки закупорити й залишити вистигати, не перевертаючи.
Варення з кірок  кавуна
На 1 склянку варених кірок – 1 склянка меленого імбиру, 1 склянка цукру, 0,25 – 0,5 склянки води.
Зрізати з кавунових кірок зелену шкірку, нарізати кірки на маленькі шматочки й зварити у воді. Відкинути на решето. Коли вода стече, пересипати кірки товченим імбиром, поставити на добу в холодне місце. Наступного дня промити кірки у воді кімнатної температури, кілька разів міняючи воду. Зварити сироп, занурити в нього кірки й варити, знімаючи піну, близько 20 хвилин так, як звичайне варення.
Компот із дині
Для сиропу – 1 літр води, 650 грамів цукру.
Диню з щільною м’якоттю вимити, очистити від шкірки, розрізати, видалити насіння, потім нарізати на кубики й бланшувати 3 – 4 хвилини в гарячому цукровому сиропі. Після бланшування шматочки дині дістати з сиропу, вкласти в банки й залити сиропом, нагрітим до 85°С, попередньо додавши в нього трішки лимонної кислоти. Накрити кришками, стерилізувати в киплячій воді півлітрові банки 20 хвилин, закатати.

Print Friendly, PDF & Email [1]