- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Замкнене коло проблем

Як вирішити проблему сміттєзвалища у селі Макухівці Полтавського району? Чому міська влада не співпрацює з відповідною обласною робочою групою? Чи ефективно область впроваджує сучасні енергозберігаючі технології? Ці та інші актуальні теми обговорювали учасники спільного засідання робочої групи з вирішення проблем, пов’язаних із переробкою твердих побутових відходів, та “круглого столу” з обговорення стану впровадження на Полтавщині сучасних енергозберігаючих технологій і використання альтернативних видів опалення.
– Шукаючи шляхи вирішення проблеми міського сміттєзвалища, за підсумками минулого засідання від 10 липня поточного року члени нашої робочої групи направили тематичний лист із рекомендаціями до міського голови Полтави. Лист містив рекомендації керівництву обласного центру відновити всі напрацювання минулих років щодо збору й переробки твердих побутових відходів. Пропонувалося також оголосити конкурс на залучення інвесторів до розробки проекту сміттєпереробного заводу та вивчити досвід кременчужан у даній сфері. Письмова відповідь Полтавського міського управління житлово-комунального господарства доводить: проблему не ліквідуємо, – наголосив голова постійної комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства, керівник робочої групи Степан Бульба.
Він поінформував, що у відповіді вказано: 25 квітня 2012 року затверджена міська програма поводження з твердими побутовими відходами на 2012–2016 роки. Нею передбачено закупити не менше двох тисяч контейнерів для роздільного збору сміття вартістю 4 тисячі гривень кожен. Також потрібно придбати три сміттєвози по 750 тисяч гривень. Загалом для реалізації запланованого необхідно 10 мільйонів 250 тисяч гривень, яких у міському бюджеті зараз немає, тож ситуація залишається без змін.
– Проблема не в закупівлі спеціалізованих контейнерів, – наголошує Степан Бульба. – Місту потрібен сміттєпереробний завод, лише завдяки цьому зможемо ліквідувати забруднення сміттям ближніх до Полтави сіл. До речі, форму власності підприємства теж має визначати міська влада.
Обговоривши проблему з громадськими активістами, члени робочої групи постановили підготувати конкретні інвестиційні пропозиції, оскільки вже ведуть тематичні перемовини з бізнесменом зі Словаччини й німецькою фірмою. Заплановано з усіма напрацюваннями зустрітися з міським головою. Заступник міського голови Полтави з питань діяльності виконавчих органів Юрій Кропивка під час засідання “круглого столу” зауважив, що не виправдовуватиметься. Говорити, буцімто міська влада нічого не робить, теж не варто. Керівництво міста готове до співпраці з робочою групою й розгляне їхні пропозиції. Втім чергова обіцянка чергового чиновника не задовольнила учасників зібрання.
Потім присутні на зустрічі розглянули проблему використання альтернативних видів опалення в області. Зокрема заступник начальника територіального управління Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження в Полтавській області Інна Іщенко наголосила: в регіоні критично мало впроваджено проектів з енергозбереження та енергоефективності, а управління, яке вона представляє, обмежене в роботі, бо лише надає консультації і позбавлене контролюючих функцій.
– На жаль, два роки тому згідно із Законом України “Про енергозбереження” ми втратили функції контрольно-наглядового органу. Раніше за результатами перевірок надавали відповідним підприємствам приписи, обов’язкові до виконання, які включали низку заходів із енергозбереження. Зараз лише проводимо моніторинги та надаємо роз’яснення. Це не ефективна робота й величезна проблема, – зауважила Інна Іщенко.
За її словами, кількість енергоефективних проектів на Полтавщині мінімальна: 1 вітряк для генерації електроенергії, 11 сонячних колекторів, 5 гідроелектростанцій, 1 тепловий насос і 38 об’єктів на твердому паливі, працює 1 біогазова установка, функціонують 4 об’єкти сонячної енергетики. Проводиться робота щодо застосування сонячних фотоелектричних модулів. Наведена статистика підтверджує: на Полтавщині приділяється мало уваги енергозбереженню, хоча область має всі можливості впроваджувати різні енергозберігаючі технології. Крім того, в управлінні є кваліфіковані фахівці, які можуть провести енергетичні обстеження, аудити й енергетичний менеджмент.
Про стан забезпечення населення скрапленим газом проінформував начальник управління департаменту з питань нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Костянтин Батеко. Він зазначив, що придбати скраплений газ можна лише на спеціальних аукціонах. На початку року в Україні відбувся тільки один такий захід, де регіону вдалося закупити лише 42 тонни скрапленого газу. До цього часу область мала вже заготувати 750 тонн “блакитного палива”. Тому нині ситуація в цій сфері складна й потребує термінового вирішення на центральному рівні. Місяць тому, за словами Костянтина Батека, визначили нову, полтавську, біржу, що проводитиме відповідні аукціони. Це дозволить певною мірою розв’язати проблему.
На завершення зібрання члени Громадської ради при обласній раді висловили невдоволення роботою обласних комунальних підприємств “Полтаватеплокомуненерго” й “Полтававодоканал” і звернулися до представників вказаних організацій із проханням забезпечити прозорий діалог із громадою області.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]