- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Преображення Господнє

Славне Преображення Господа нашого Іісуса Христа православні християни відзначають 19 серпня. Вважається, що Своїм Преображенням Спаситель показав нам, якими стануть люди в майбутньому житті, в Царстві Небесному, як преобразиться (перетвориться) тоді весь наш земний світ.

Святі отці називали це свято другим Богоявленням. Подію Преображення описують одразу три євангелісти –  Матфей, Марк та Лука. Вона відбулась перед голгофськими стражданнями Іісуса Христа, щоб підтримати віру в апостолах, яким невдовзі належало побачити Його муки. Іісус взяв із собою трьох учнів – Петра, Іакова та Іоанна – і вирушив з ними на гору. Традиційно Преображення пов’язують із горою Фавор.
Там Христос молився, утомлені учні заснули. Коли ж прокинулися, то побачили, що Іісус преобразився: лице Його сяяло, мов сонце, а одяг Його став білим, як сніг, і блискучим, як світло. Поруч з’явилися пророки Мойсей та Ілля й почали розмовляти з Іісусом. Незвичайна радість наповнила тоді серця учнів. Коли ж вони побачили, що Мойсей та Ілля відходять від Іісуса Христа, Петро, не знаючи, що сказати, вигукнув: “Господи! Добре нам тут бути; коли хочеш, зробимо тут три намети: Тобі один, Мойсеєві один і один Іллі”. Раптом світла хмара осінила їх, і вони почули із хмари Голос Бога Отця: “Цей є Син Мій улюблений, в Якому Моє благовоління; Його слухайте!”
Учні зі страху попадали на землю. Іісус Христос підійшов до них, доторкнувся й сказав: “Встаньте і не бійтесь”. Він мав уже звичайний вигляд. Коли ж спускалися з гори, Христос повелів нікому не розповідати про те, що бачили, доки Він не Воскресне з мертвих. Важливо розуміти, що в момент Преображення Господь дав можливість апостолам побачити поєднання двох природ у Христі: божественної і людської.
В Україні Свято Преображення Господнього часто називають Другим, або Яблучним, Спасом, оскільки  після літургії за традицією у храмах звершується освячення садовини, передусім яблук, на які цієї пори багаті наші садки. Раніше до Другого Спаса селяни їх не їли, бо це вважалося гріхом. На Преображення Господнє після повернення з церкви родина зазвичай дружно сідала за стіл, щоб поласувати яблуками з медом. У цей час триває Успенський піст. У свято Преображення Господнього за церковним статутом дозволяється вживати рибу. Від цього дня по понеділках, середах і п’ятницях у харчуванні обов’язково мають бути плоди нового врожаю.

Підготувала
Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]