- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Земля не продається

У  рамках широкомасштабного публічного обговорення проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення” відбулося засідання за “круглим столом”. У роботі зібрання взяли участь голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, голова Держземагентства України Сергій Рудик, народні депутати України Юрій Бублик і Тарас Кутовий, керівники профільних структурних підрозділів ОДА, голови  райдержадміністрацій, представники органів місцевого самоврядування, територіальних громад, керівники агроформувань і фермерських господарств регіону.
Йшлося про необхідність поставити, врешті, крапку в питаннях продажу земель сільськогосподарського призначення. А саме – наголосити в новому законі: земля має належати народу й не може продаватися як товар, можна продавати лише право оренди на землю. Також у документі необхідно виписати мінімальний та максимальний термін оренди земельних паїв: від 14 до 50 років. Має бути виписаний і механізм розірвання договорів оренди у випадку порушення орендодавцем умов розрахунку. Учасники засідання за “круглим столом” акцентували увагу й на питаннях надання земельних ділянок учасникам АТО та кадрового оновлення територіальних структурних підрозділів Держземагентства. Було представлено й нового начальника головного управління Держземагентства в Полтавській області Олега Коваленка.
По закінченні роботи “круглого столу” в ОКІА “Новини Полтавщини” відбулися брифінг голови Держземагентства України Сергія Рудика на тему “Звіт за результатами 100 днів діяльності голови Державного агентства земельних ресурсів України” та презентація законопроекту, розробленого фахівцями Держземагентства, стосовно заборони продажу земель сільгосппризначення та визначення мінімального терміну оренди таких земель.
(Докладний звіт про роботу засідання за “круглим столом” та прес-конференцію буде вміщено в одному з наступних номерів “Зорі Полтавщини”).

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]