- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавщина приймає переселенців

У  Лубнах, як і всюди в області, допомога військовослужбовцям, їхнім родинам, переселенцям із АР Крим, Донецької і Луганської областей – у центрі уваги. Обговорюючи цю тему, міський голова Олександр Грицаєнко підкреслив, що нині зусилля влади та громадськості треба об’єднувати. Така співпраця буде результативнішою, допоможе знизити рівень тривоги, напруги, надати конкретну, адресну допомогу тим, хто її потребує. Тому для продуктивнішої роботи потрібно залучити більше структур. Військовий комісар Лубенсько-Оржицького об’єднаного військового комісаріату Ігор Черевко поінформував про перебіг третьої хвилі часткової мобілізації, оголошеної Президентом України, зокрема про укомплектованість пунктів прийому особового складу, куди направляють лубенців. Олександр Грицаєнко наголосив на адресній, конкретній допомозі, у першу чергу – землякам-лубенцям та їхнім сім’ям. Представник штабу сприяння руху «За єдину Україну» Олексій Коваленко подякував лубенцям, які не припиняють збір коштів, продуктів харчування та речей, зокрема в рамках акції «Гуманітарний кошик», яка проходить в ряді магазинів міста. Загалом волонтерами штабу протягом двох місяців зібрано понад 300 тисяч гривень. Ще 100 тисяч гривень зібрали представники органів місцевого самоврядування, частина з них надійшла на рахунок благодійного фонду «Добробут м. Лубни». На ці кошти заплановано придбання необхідних речей, зокрема сучасних засобів зв’язку для солдатів.
Нині у Лубнах офіційно влаштували 140 людей зі східного регіону, близько 50 – діти. Адаптуватися до нових умов, повернутися до мирного життя їм допомагають спеціалісти міських профільних служб, волонтери, громадські активісти. Підтримка місцевої влади виявляється в забезпеченні житлом, роботою, місцями в школах і дитсадках. Крім того, нині 50 відсотків допомоги, яку отримують лубенці в рамках реалізації соціального проекту, укладеного між міською радою та Лубенським молочним заводом, планується направляти для потреб родин-переселенців.
***
У Комсомольську офіційно зареєстровано близько 200 переселенців зі Сходу України. Багато сімей проживають у готелі «Славутич», де на 5-му поверсі силами міської влади та за рахунок спонсорських коштів створені умови для комфортного тимчасового проживання людей. Переселенці продовжують прибувати до міста, поінформували в міській раді. Для вирішення поточних питань забезпечення громадян, які були вимушені змінити місце проживання, тимчасовим житлом міський голова Сергій Супрун і його перший заступник Дмитро Биков вивчили ситуацію на місці, тож заплановано здійснити поетапний ремонт усіх приміщень будівлі готелю, кімнати 3–4 поверхів уже відремонтовано, на черзі – другий поверх. Сергій Супрун відзначив необхідність розширити можливості для прийняття переселенців із Луганської та Донецької областей, поліпшити їм умови проживання, а для цього залучити додаткові фінансові ресурси. Нині актуальною проблемою є відсутність фінансування проектів капітального будівництва та реконструкцій. Керівництво Комсомольська сподівається на її розв’язання.
***
Чоловіки з родин переселенців повинні разом з усіма громадянами України виконувати військовий обов’язок. Як інформує прес-служба обласної ради, голова облради Петро Ворона на підставі звернень жителів області для вичерпної реалізації на теренах Полтавщини статті 17 Конституції України, яка визначає, що захист суверенітету і територіальної цілісності України є найважливішими функціями держави, справою всього народу, офіційно звернувся до керівництва УМВС України в Полтавській області, обласного військового комісаріату, голів районних рад та міських голів із пропозицією забезпечити постановку на військовий облік жителів східних областей, які тимчасово розміщуються на території Полтавської області та є військовозобов’язаними.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]