- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Котельні на пелетах

Питання енергозбереження в умовах війни, російської енергетичної блокади та жорсткої економії газу набуло статусу національної безпеки. Про це постійно йдеться в коридорах влади, про це думають і на місцях. Зокрема медичні заклади Кременчука нині переймаються пошуком конкретних шляхів, які дозволять зекономити дефіцитні енергоносії під час опалювального сезону.
Начальник міського відділу охорони здоров’я Максим Середа у переліку першочергових завдань називає якісне утеплення старих вікон і ревізію нових. Задля цього старі вікна не будуть просто заклеювати, щілини зовнішніх рам планують заповнювати спеціальним засобом – сатенгіпсом. Для ревізії нових металопластикових вікон хочуть запросити представників фірм, які їх встановлювали.
– Коли будуть нові вікна в усіх будівлях, тоді можна рухатися далі, – наголошує посадовець. – Зараз у кожній лікарні замінили різну кількість вікон, від 20 до 70 відсотків. Найбільше – у приміщенні пологового будинку, а дитяча лікарня, на жаль, – у числі тих медустанов, де металопластикових вікон ще мало. Натомість у цьому закладі нещодавно за кошти інвесторів встановили новий бойлер, який на добу видає до 5 тонн води. Завдяки цьому витрати на енергоносії знизяться на третину.
Керівництво лікарень Кременчука також розглядає питання щодо відключення від системи опалення у холодний період року технічних і адміністративно-господарських приміщень або переведення їх у мінімальний режим. Стосовно енергозберігаючих технологій, то вже наступного року в лікарнях Кременчука планують змонтувати чотири котельні на пелетах. Цією справою виявили бажання займатися інвестори, які безпосередньо займаються виробництвом пелетів. Перші такі котельні можуть запрацювати вже в січні 2015-го у другій і дитячій лікарнях. Далі на черзі – третя лікарня та водолікарня.
Максим Середа зазначає, що монтаж і запуск котелень на пелетах – це альтернатива газовому опаленню та відмова від послуг теплопостачальника-монополіста. Більше того, інвестиційна програма передбачає ряд переваг. Зокрема безперебійне теплопостачання за ціною, на 15 відсотків нижчою, та можливість відстрочки платежу на 60 днів, що важливо для бюджетних установ на випадок недофінансування чи затримок. При цьому приміщення лікарень не будуть “відрізані” від централізованого газового опалення. Вони зможуть вибирати постачальника тепла, який запропонує вигіднішу ціну. Вибір теплопостачальника відбуватиметься у ході відкритих торгів.
– Зекономлені гроші можна буде спрямувати на зовнішнє утеплення стін у лікарнях, – наголошує Максим Середа. – таким чином споживання енергоносіїв зменшиться, і матимемо реальну економію.
Нагадаємо, що котельні на пелетах мало розповсюджені в Україні. Пелети — гранули, пресовані відходи стружки, лушпиння соняшнику та інших біоресурсів. У Кременчуці вже кілька років такі пелети виробляє одне з приватних підприємств, однак допоки свою продукцію експортувало до Польщі та інших країн.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]