- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Віктор Бугайчук зустрівся з бійцями санітарної роти Полтавщини

На Полтавщині триває процес формування матеріально-технічної бази новоствореної санітарної роти. Голова ОДА Віктор Бугайчук побував на території військової частини, де базується рота, та провів нараду з представниками військової частини, обласного військового комісаріату та департаменту охорони здоров’я ОДА. Основні питання, які розглядалися: стан автомобілів “швидкої допомоги”, переданих військовим, пошук необхідного фінансування на закупівлю запасних частин до автомобілів, формування аптечок, забезпечення медикаментами, навчання персоналу тощо.
Голова ОДА оглянув автомобілі, які були передані санітарній роті з міст та районів області. Віктор Бугайчук відзначив, що частина автомобілів передана в задовільному стані, але є й такі, які необхідно замінити або відремонтувати.
Як повідомив тимчасово виконуючий обов’язки полтавського обласного військового комісара полковник Сергій Манжос, Міністерство оборони України поставило обласному військовому комісаріату завдання – забезпечити сформовану санітарну роту особовим складом та технікою. Для зміцнення матеріально-технічної бази цієї роти необхідно було 45 санітарних автомобілів. Департамент охорони здоров’я ОДА відшукав і передав військовим трохи більше 60 автомобілів. Звичайно, це не нові “швидкі допомоги”, а ті, які працювали в районах на обслуговуванні пацієнтів.
За інформацією Сергія Манжоса, у процесі передачі техніки з балансу департаменту охорони здоров’я ОДА було виявлено дефекти. Техніка, яка була спочатку прийнята військовими, зараз додатково обстежується. При повторному уважному обстеженні військові виявили дефекти у 8 автомобілях. Ці автівки замінили іншими. Нині фахівці санітарної роти прийняли три автомобілі, інші – ще обстежують.
Як пояснили представники військової частини, там є лише два спеціалісти, котрі можуть провести ретельний технічний огляд автомобілів. Але на сьогодні є зауваження до технічного стану кількох “швидких допомог”. Щоб усунути недоліки, необхідні кошти на запасні частини.
“Це робочі проблеми, які необхідно вирішувати, – відзначив після огляду автомобілів Віктор Бугайчук. – Нині складений перелік необхідних запчастин, які ми зобов’язані постачати. Ті машини, які взагалі не пройшли огляд, будуть повернуті. Замість них ми надамо інші автомобілі”.
Голова ОДА відзначив: влада вважає важливим якнайшвидше закупити необхідні запчастини для санітарної роти, щоб вчасно виконати завдання, поставлене Міноборони.
“Ми мали подібні проблеми, коли доводилося формувати батальйон територіальної оборони буквально з “нуля”, коли створювали міліцейські спецбатальйони “Полтава” і “Кременчук”, – нагадав голова ОДА. – Але усі завдання вирішили, й нині Полтавський батальйон територіальної оборони є одним із кращих в Україні з матеріального забезпечення”.
Необхідне фінансування буде знайдене не лише за рахунок спонсорських коштів, а й із обласного бюджету, відзначив Віктор Бугайчук. “Я дякую усім громадським активістам, народним депутатам, які допомагають сьогодні армії. Але для санітарної роти виділятимемо гроші з обласного бюджету, – зазначив Віктор Бугайчук. – Спонсорська допомога, зазвичай, це одна сота того обсягу, який виділяє обласна влада”.
Із 5 мільйонів гривень, наданих обласною радою на потреби оборони, уже два мільйони перераховані військовому комісаріату, пояснив Сергій Манжос. Але ці кошти можуть бути використані лише на потреби уже сформованих підрозділів територіальної оборони, тобто для Полтавського батальйону. Нині відпрацьовується пропозиція щодо внесення змін до програми, аби можна було фінансувати й потреби санітарної роти.
На запитання журналістів про відповідальність керівників районного рівня, які надали автомобілі “швидкої допомоги” неналежної якості, голова ОДА відповів: “З самого початку районам було сформовано завдання: необхідно направити автомобілі підвищеної прохідності. На жаль, це лише “УАЗи”, які досі використовуються на місцях. Райони віддали все, що мають. На жаль, такий стан наших закладів охорони здоров’я. Також голова ОДА додав: якщо хтось на місцях, особливо з представників колишньої партії влади, не зрозумів серйозності завдань Президента, вони нестимуть відповідальність. “Ми не допустимо саботажу в забезпеченні української армії! – наголосив Віктор Бугайчук. – Завдання з формування медичної роти, поставлене Міноборони, буде виконано вчасно”.
Голова ОДА зазначив: нині в Києві на рівні Кабінету Міністрів вирішується питання виділення регіонам додаткових автомобілів “швидкої допомоги”, закуплених за бюджетні кошти. Якщо область ці автомобілі отримає, вони будуть передані санітарній роті.

Юлія БИЛИНА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]