- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Консолідуюча роль ярмарку чи загроза дестабілізації в регіоні?..

Чимало дискусій точиться останнім часом навколо проведення Національного Сорочинського ярмарку в нинішньому році. Біг-борди з рекламою заходу з’явилися місяць тому, почали надходити заявки від учасників до оргкомітету ярмарку. Тим часом багато хто вважає, що через війну на Сході країни, коли гинуть, отримують поранення й ушкодження, зазнають лиха багато людей, руйнуються домівки, не вистачає продуктів, не варто, неетично проводити масові й розважальні заходи. Їхні опоненти наголошують на тому, що ярмарок – не розваги, а швидше великий економічний, торговельний, соціальний, культурний захід, візитівка, своєрідний міжнародний бренд Полтавщини й України, який не треба ігнорувати.
Обговорюють цю проблему й наші читачі. Полтавка Галина Кулинич побоюється за безпеку масового заходу, куди традиційно приїздять багато сімей із дітьми, адже зараз надходить чимало повідомлень про теракти й різні провокації. А Ольга Лимар з донькою чекають Сорочинського ярмарку, куди їздять щороку. “Люди втомилися від постійної напруги, хочуть просто відволіктися, кудись виїхати, змінити обстановку, подивитися, що країна, регіон живуть, працюють, мають що показати гостям. Сорочинський ярмарок потрібно проводити”, – висловила свою думку жінка.
Миргородська міська рада 25 липня прийняла рішення про недоцільність проведення ярмарку. Між тим у Полтаві, зваживши різні думки, вирішили цього року Національний Сорочинський ярмарок все ж проводити. Пільги в оплаті за участь матимуть гості ярмарку з Донецької та Луганської областей і майстри народної творчості.
Прес-служба ТОВ “Сорочинський ярмарок” поінформувала, що традиційне дійство відбудеться. Національний Сорочинський ярмарок пройде            18–24 серпня 2014 року в селі Великі Сорочинці Миргородського району. Офіційне відкриття – 19 серпня об 11-й годині. Організатори заходу – Полтавська обласна державна адміністрація та ТОВ “Сорочинський ярмарок”. Цьогорічний захід буде проходити під гаслом “Україна єдина!”, триває прийом заявок від підприємств, приватних підприємців, майстрів народних промислів, закладів громадського харчування.
“Любов до Національного Сорочинського ярмарку завжди об’єднувала українців. У непрості часи, які зараз переживає наша держава, консолідуюча роль ярмарку дуже важлива. А його проведення має не лише згуртувати суспільство, але й показати всьому світу незламність українського духу, палке бажання нашого народу жити в мирі. Сорочинський ярмарок – територія миру, злагоди і єднання”, – йдеться у повідомленні прес-служби ТОВ “Сорочинський ярмарок”.
Іншої думки дотримується народний депутат України Валерій Головко. “Є відповідне звернення громадськості та керівництва Миргородщини, які пропонували відкласти на невизначений час ярмарок через нестабільну ситуацію на Сході. Для району Сорочинський ярмарок – це візитна картка і розкручений бренд, проте громада все ж вирішила цього року обійтися без свята, дбаючи про власну безпеку”, – цитує народного депутата його прес-служба.
Керівник проекту “Сорочинський ярмарок” Світлана Свищева запевняє: відбулися засідання з керівниками силових структур і ОДА, прийняте рішення проводити ярмарок. Силові структури поставили вимоги до організаторів, виділяється додаткова фінансова підтримка для силовиків і охоронців, проводиться ряд заходів, на входах будуть додаткові камери. Безпека на Сорочинському ярмарку буде збільшена в кілька разів. “Сорочинський ярмарок – це соціально-економічний захід, який презентує досягнення і розвиток усіх регіонів України. А завдання влади – стверджуватися не лише на військових територіях, а й забезпечувати повноцінне життя в мирній Україні. Програма ярмарку змінена. Жодних вечірніх дискотек чи розважальних концертів. Відмінені всі феєрверки. Лише мистецькі заходи, реквієми, спрямовані на утвердження єдності українців. Ми будемо згадувати тих, хто поклав життя за незалежність України, її цілісність. Також будуть збирати кошти для допомоги родинам загиблих чи поранених в зоні АТО полтавців. Зокрема від організаторів буде перераховано значну суму на потреби української армії”, – наголошує Світлана Свищева.
“Оргкомітет із проведення ярмарку створений, заходи затверджені, офіційного рішення про відміну не прийнято, тому працюємо за затвердженими заходами, підготовка триває”, – поінформував заступник директора департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олександр Полупан.
***
Коли матеріал готувався до друку, офіційний сайт Миргородської міськради оприлюднив інформацію про те, що миргородці виступають проти проведення цьогорічного ярмарку.
“Керівники міста та району, депутати, селищні, сільські голови, представники громадських рад, що діють при Миргородській міській та районній радах, керівники підприємств та установ взяли участь у розширеній нараді та обговорили питання доцільності проведення цьогорічного Сорочинського ярмарку. Дбаючи про безпеку місцевих жителів та гостей і учасників торжища, керівництво міста і району раніше звернулося до голови Полтавської обласної державної адміністрації із клопотанням про недоцільність проведення Національного Сорочинського ярмарку у 2014 році у зв’язку із складною суспільно-політичною ситуацією та подіями на Сході України. Однак конкретної відповіді не отримало.
На тверде переконання учасників зібрання, проводити масові гуляння та піддавати учасників і відвідувачів небезпеці – аморально і не по-людськи. Щорічно національне дійство відвідують тисячі гостей з різних куточків України та з-за кордону. Гарантувати ж безпеку такої кількості людей буде вкрай складно, адже чимало міліціонерів та спецпризначенців задіяні в зоні АТО чи охороняють стратегічні об’єкти. Силовики не виключають і ймовірності терористичної загрози. Одностайно громада Миргородського краю виступила категорично проти проведення цьогорічного ярмарку. Більше того, жителі Великих Сорочинців готові перекрити дороги тим, хто хоче нажитися на чужому горі, і, за словами Великосорочинського сільського голови Юрія Донченка, громада налаштована рішуче.
За підсумками розширеної наради було підготовлено спільне звернення до Президента та Прем’єр-міністра України з проханням переглянути цьогорічний календар фестивалів міжнародного та національного рівня, а також відмінити Сорочинський ярмарок-2014”, – йдеться у повідомленні.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]