- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Берегині роду і народу

Відбулася прес-конференція голови обласного відділу та голови секретаріату Всеукраїнської громадської організації “Союз українок” Оксани Калинич. Як зазначив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Олег Пустовгар, ця спілка полтавчанок була ще й одним із перших фундаторів ГО “Майдан”.
“У нашій державі “Союз українок” функціонує майже сто років. Осередки цього об’єднання є в усіх країнах світу, де проживають українці та українки, зокрема в Австралії, Франції, США, Канаді, Італії, Польщі…” – розповіла Оксана Калинич. Нещодавно вона повернулася із Франції, де побувала на щорічній нараді Світової федерації українських жіночих організацій. “Цього року головним орієнтиром визначили розбудову Української держави, а також моральну й матеріальну підтримку військових”, – повідомила Оксана Калинич. Зокрема ГО “Союз українок” у США передав десять тисяч доларів на потреби української армії, насамперед для поранених і тих, кому потрібна допомога. Уже дві тисячі вирішено направити Едуардові Сологору, захисникові Вітчизни із Пирятинського району.
Йшлося і про те, що у Канаді та Великій Британії активно збирають кошти для потреб армії, поранених, яких треба оперувати. В Англії діаспора спільними зусиллями й коштами видає двомовну газету “Українська думка”. В Італії проводять численні акції-протести, спрямовані проти російської агресії. Польський “Союз українок” радий прийняти і допомогти переселенцям із регіонів, де відбуваються бойові дії.
На Батьківщині жінки теж активно допомагають військовослужбовцям. Так, львів’янки провели благодійну акцію: кожна купила бронежилет. Полтавський осередок, який об’єднав 300 членкинь, спільно із Батальйоном небайдужих регулярно відправляє гуманітарну допомогу на Схід.
Наступного року конгрес Світової федерації жіночих організацій проводитиметься у Швеції, де проживає наймолодша діаспора. Одним із головних завдань на 2015 рік планується поширювати й популяризувати українську мову в світі, зазначила Оксана Калинич.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]