- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Українська весна” полтавських художників

У  мистецькій галереї “Арта” тривала виставка-продаж робіт тридцяти полтавських художників, яка мала назву “Українська весна”.
– Назва не випадкова, – зазначила ініціатор виставки, талановита художниця, власниця галереї Юлія Петушинська. – Це акція на противагу так званій “Російській весні”, яка принесла багато горя Україні . – В час неприхованої агресії проти нашої країни полтавські митці не залишаються байдужими, вони вважають за необхідне таким чином підтримати свою армію, адже кошти, виручені від продажу картин, підуть на закупівлю необхідних для солдатів речей.
Ціна однієї роботи – від 200 гривень, і вже за перший день у галереї було придбано картин на 4 500 гривень. А до участі в акції постійно долучалися нові митці. Серед тих, хто приніс свої твори на виставку-продаж, – голова обласної організації НСХУ Юрій Самойленко, відомі художники Віктор Трохимець-Милютін, подружжя Анна та Ігор Велички, Євген Пілюгін, Олександр Нечипоренко, Марина Рожнятовська, Лариса Лукаш, а також молоді митці Рузанна Давітян, Нато Мікеладзе, Святослав Килим-Золотайко, донька власниці галереї Аня Петушинська.
І в результаті продано картин на майже 20 тисяч гривень, на які уже придбано й передано нашим землякам-військовим, які вирушають у зону АТО, п’ять бронежилетів п’ятого класу. До речі, як повідомлялося, картину в галереї “Арта” придбав і голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук.
А Юлія Петушинська наголошує, що акція не завершується. Кошти для армії полтавські митці збиратимуть і надалі, підтримуючи українських військових на Сході й тим самим наближаючи нашу перемогу. Приємно, що приклад полтавців збираються підхопити й художники інших регіонів України.
Патріотичне починання Юлії Петушинської – то насправді чергове підтвердження її мужньої громадянської позиції. Ця талановита тендітна молода жінка брала активну участь у Революції Гідності, кілька разів їздила в Київ на Майдан.
– І чай розливала, і на барикадах стояла, і коктейлі Молотова розносила в певний період, – розповідає мисткиня.
І в найстрашніші дні лютого була в самому пеклі подій – бачила вбитих захисників Майдану, а її попросили допомогти занести поранених у Будинок офіцерів – може, саме це вберегло їй життя.
Тоді вона мала б відзначати десятиріччя діяльності своєї “Арти”. Замість урочистостей на стінах галереї розмістили світлини з Майдану – для тих, у кого на той час очі ще не були відкриті для розуміння справжньої суті подій, які відбувалися.
Згодом Юлія Петушинська створила першу пам’ятну дошку “Небесній Сотні”, яку встановили на місці намету полтавських мітингувальників, навпроти обласної держадміністрації. А пізніше у Полтаві до 200-річчя Т.Г.Шевченка з’явилися плакати з віршами Кобзаря. На жаль, комунальні служби зняли їх як незаконну рекламу, зате художниці дозволили розмістити їх у Києві біля Верховної Ради України.
Тож “Українська весна” – порив душі Юлії Петушинської, а художниця щиро втішена підтримкою своїх колег, для яких акція стала так само втіленням прагнення діяти, не залишатися байдужими.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]