- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Робота за покликом душі

Перу відомого письменника Антуана де Сент-Екзюпері належать рядки: “Ми відповідаємо за тих, кого приручили”. І якщо “заводимо” домашніх улюбленців чи тварин у господарство, маємо пам’ятати ці слова, адже наші улюбленці – це свого роду наші менші брати, друзі, годувальники, помічники, а для багатьох – розрада.
Безумовно, господарі самостійно не завжди можуть справитися з хворобами домашньої живності. На допомогу їм повсякчас готові прийти ветеринари, які 10 серпня відзначають своє професійне свято. Напередодні ми побували в гостях у фахівців управління державної ветеринарної медицини в Гадяцькому районі та поспілкувалися з його начальником Андрієм Жученком.
– Багато хто закінчує вуз за напрямком ветеринарії, але працювати за фахом ідуть лише ті, хто має добре серце й вправні руки, а ще – любить свою професію.

Лікарі Тетяна Проценко, Світлана Приходько, лаборанти Юлія Жук, Валентина Дяченко. [1]

Лікарі Тетяна Проценко, Світлана Приходько, лаборанти Юлія Жук, Валентина Дяченко.

В установах ветеринарної медицини району різних форм власності працює 62 спеціалісти, які обслуговують 16 громадських господарств, де утримуються велика і мала рогата худоба, свині, коні, птиця, бджоли. Також працівники ветеринарної медицини здійснюють обслуговування худоби у приватних, підсобних господарствах населення на території 27 сільських рад. Сервісне обслуговування тваринництва здійснюють 7 дільничних лікарень ветеринарної медицини, 8 пунктів сервісного обслуговування, 13 аптек господарств, 5 аптечних кіосків, 31 пункт штучного осіменіння худоби. Державний ветеринарний контроль та нагляд здійснюється на 277 об’єктах господарської діяльності.
Для забезпечення сталої епізоотичної ситуації на території Гадяцького району, з метою недопущення виникнення та розповсюдження інфекційних та інвазійних захворювань серед сільськогосподарських та домашніх тварин службою ветеринарної медицини проведено повний комплекс протиепізоотичних заходів. У цілому фахівцям служби вдалося забезпечити контрольовану епізоотичну ситуацію на території адміністративного району, але загрозливою залишається ситуація щодо сказу, африканської чуми свиней, туберкульозу.
Лабораторно-діагностичні заходи проводяться Гадяцькою районною державною лабораторією ветеринарної медицини, яка акредитована й атестована до роботи з мікроорганізмами другої групи патогенності та має технічну компетентність для дослідження харчових продуктів, ліцензію на роботу з прекурсорами (наркотичними речовинами). Із метою підвищення технічної компетенції з дослідження харчових продуктів проводиться акредитація в Національній агенції акредитації України у відповідній системі.
– Це дає нам можливість проводити лабораторні дослідження на більш високому рівні,  – пояснює завідувач лабораторії Ольга Смірнова. – Лабораторія ветмедицини постійно здійснює імунологічні, іхтіопатологічні, паразитологічні, фізико-хімічні, біохімічні, мікологічні, бактеріологічні, ветеринарно-санітарні експертизи.
Районна державна лабораторія ветеринарної медицини включена до проведення постійного державного моніторингу якості та безпечності сировини й продукції тваринного походження, зокрема на підприємствах-експортерах. З метою контролю за додержанням ветеринарно-санітарних вимог під час здійснення господарської діяльності проводяться обстеження суб’єктів господарювання різних форм власності.
Насамкінець Андрій Жученко, користуючись нагодою, привітав усіх працівників ветмедицини з професійним святом та побажав людям, які працюють за покликом душі, здоров’я, щастя, натхнення, творчих успіхів, мирного неба, добробуту в родинах. Особливі вітання він передав пенсіонерам галузі, адже вони присвятили все своє трудове життя служінню ветмедицині та зробили значний внесок у її становлення.

Катерина СТРОМИЛО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [2]