- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Безпрецедентні заходи економії

Безпрецедентні заходи економії природного газу можуть бути запроваджені в області уже найближчими днями. Влада звертається до власників будинків і квартир – максимально подбайте про утеплення своїх осель.
Агресія з боку Росії може вилитися у те, що доведеться зимувати в умовах жорсткої економії газу. На цьому наголошувалося на нараді у голови облдержадміністрації Віктора Бугайчука. Зазначалося, що уряд ставить вимогу скоротити споживання газу на третину. Така економія має забезпечити можливість опалювати оселі взимку навіть у випадку, якщо постачання газу Російською Федерацією не відновиться.
Незважаючи на декларовані протягом багатьох років програми з енергозбереження, реально комунальне господарство Полтавщини нині споживає природного газу в чотири рази більше, ніж у європейських країнах. Заходи з модернізації котелень, особливо в бюджетній сфері, проводяться, але вони не настільки ефективні, як того вимагає сьогоднішня ситуація, зауважують комунальники.
“Заходи, розроблені підприємствами комунальної теплоенергетики, дають можливість заощадити в 2014 році трохи більше 3 відсотків природного газу”, – зазначив директор департаменту житлово-комунального господарства ОДА Олександр Тонков. За його словами, подібна ситуація і в інших областях. Тож слід робити більш радикальні, хоча й непопулярні кроки. До початку опалювального сезону  доведеться припинити постачання гарячої води, за винятком   окремо визначених закладів охорони здоров’я, вважає посадовець. Крім того, департамент ЖКГ пропонує скоротити тривалість опалювального сезону, тобто почати його не традиційно 15 жовтня, а 1 листопада, і завершити  1 квітня. Також пропонується до двох місяців продовжити шкільні канікули у січні-лютому (за умови, що у дні канікул навчальні заклади будуть опалюватися на мінімумі, аби не розмерзлася система). Ще один радикальний захід: повітря в житлових приміщеннях в опалювальний період пропонують знизити на 20С (тобто переглянути санітарні норми з 18 до 16 градусів за Цельсієм).
На нараді розглядався і варіант з обмеженням постачання газу для опалення будівель у сільській місцевості. Адже у багатьох приватних будинках ще збереглися печі та грубки.
Поки що остаточного рішення про те, які саме заходи будуть запроваджені, не прийнято. Однак влада звертається до власників приватних будинків та квартир підготуватися до зими, утеплити стіни, змінити вікна та двері, заклеїти шпарини, житлово-експлуатаційні підприємства мають вжити заходів для утеплення під’їздів, підсобних приміщень тощо.
Підсумовуючи роботу зібрання, голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук дав розпорядження найближчим часом провести нараду за участю комунальних підприємств і газових служб, щоб відпрацювати різні варіанти економії газу і дій на випадок значного зниження тиску в газопроводі.
Варто зазначити, що попри нестачу бюджетних коштів у рамках виконання Програми з енергозбереження комунальні підприємства області продовжують  поетапну реконструкцію котелень. На альтернативні види палива переведено 7 котелень, виконано заміну техногенеруючого обладнання на 18 котельнях, підвищено коефіцієнт корисної дії насосів до паспортних значень та здійснено комплексне еколого-технологічне налагодження на 11 котельнях.

Ніна КРИНИЧНА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]