- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Загиблим героям присвячується

Таким написом поряд із гаслом “Слава Україні! Героям слава!” та скорботним висловом “Вічна пам’ять” був увінчаний тимчасовий народний громадський пам’ятний знак Небесній Сотні, який урочисто відкрили поблизу адмінбудівлі облдержадміністрації та обласної ради, поруч із символічно викладеною блакитно-жовтою картою України.
– Ми виконали обіцянку, дану громаді, й створили меморіал Героям Майдану. Це – тимчасовий монумент, на часі – стаціонарний. Щодо проекту останнього, то відбулося два конкурси. Процес встановлення пам’ятки досить довгий, нині ми визначили тільки місце. Тривають дискусії з приводу оформлення й розміру меморіалу. Нинішньою роботою засвідчуємо: пам’ятаємо своїх героїв. Територію довкола тимчасового монумента днями впорядкуємо, – розповів координатор обласного штабу Національного спротиву окупації України Іван Минак. – Також хочемо запропонувати провести ще один конкурс і зробити на площі Леніна меморіал борцям за незалежність Вітчизни. Ідея виникла відразу, тільки-но розпочалися події на Сході.
За словами директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олега Пустовгара, встановити подібний знак Небесній Сотні – рішення Полтавського Євромайдану, прийняте на одному з народних віче ще в березні й підтримане одноголосно всією громадою. Пам’ятку виготовлено на благодійні внески меценатів і народні пожертви.
Як розповів депутат обласної ради Юрій Кривошеєв, місце для монумента обрали не випадково: свого часу там розташовувався намет, звідки на захист України та її громадян від’їздили автобуси з полтавськими активістами до Києва. Водночас символічно, що меморіал стоїть навпроти вікон облдержадміністрації й обласної ради. Це – нагадування нинішнім і прийдешнім посадовцям не забувати, що головний в Україні – народ, а вони мають робити все, щоб забезпечити йому достойне життя й мирне майбутнє.
– Герої не вмирають. Ми вшановуємо не лише їхню пам’ять, а й тривалу боротьбу проти режиму, котрий призвів до кровопролитної війни. Монумент символізує продовження боротьби. Вона триватиме, доки на теренах держави не будуть утверджені цінності, за які боролися учасники Майдану. Наш знак поповнює ланцюжок тематичних акцій у Полтаві, зокрема нещодавно відкритого графіті-меморіалу загиблим за Україну, створеного поблизу Полтавської державної аграрної академії, – зазначив директор департаменту інфраструктури і туризму облдержадміністрації Сергій Марчишинець. –
Цей меморіал споруджений за кошти приватних інвесторів. Нині триває збір грошей на зведення постійного меморіального комплексу. Думаю, до реалізації цілісного проекту долучиться більше людей, адже Герої Майдану заслуговують шани й пам’яті.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]