- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Енергозбереження – питання національної безпеки

Підсумки економічного і соціального розвитку та виконання бюджету області за перше півріччя 2014 року, а також стан фінансово-бюджетної дисципліни – такими були головні питання порядку денного розширеного засідання колегії облдержадміністрації та регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Вів засідання голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук. У роботі зібрання взяв участь голова обласної ради Петро Ворона.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять міського голови Кременчука Олега Бабаєва.
Констатувалося, що економічна ситуація в області, як і в цілому в державі, через російську агресію є напруженою. Окремі галузі, зокрема машинобудування, мають спад обсягів виробництва до 50 відсотків. Саме тому, за словами директора департаменту економічного розвитку ОДА Олени Адамович, таким важливим чинником, який сприятиме сталому розвитку нашої держави, було підписання економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Документ передбачає проведення значних структурних змін у вітчизняній економіці та законодавстві й дозволить докорінно модернізувати країну. Серед першочергових завдань – збільшення притоку іноземних інвестицій, переорієнтація експорту на ринки країн ЄС та перехід на європейські стандарти. Такий підхід дозволить українським виробникам зайняти власну нішу в світовій економіці. Знаковою подією для області назвала доповідач придбання Укрзалізницею двох міжрегіональних швидкісних електропоїздів виробництва Крюківського вагонзаводу, які вже курсують з Києва до Львова та Одеси. Підприємство також має отримати в цьому році замовлення Укрзалізниці на виготовлення 50 пасажирських вагонів та 15 дизель-поїздів під державні гарантії.
Стосовно економічного розвитку області, то зростання обсягів виробництва спостерігається в легкій – на 4,9 відсотка, харчовій – на 9,4 та хімічній галузях промисловості – в 1,6 раза. Водночас скоротилося виробництво в нафтогазовидобувній – на 5 відсотків та нафтопереробній промисловості – на 11,6 відсотка, у машинобудуванні – на 51,7 відсотка. Практично на рівні минулого року спрацювала гірничодобувна промисловість. Скоротилося й загальне виробництво валової продукції сільського господарства – на 5,3 відсотка. Натомість у всіх категоріях господарств збільшилося виробництво молока та м’яса. Саме галузь АПК готова перейти до більш високих європейських стандартів якості у виробництві продуктів харчування і може на рівних конкурувати з іншими країнами. У поточному році обсяг експорту сільськогосподарської продукції до країн Євросоюзу склав понад 51 мільйон доларів США, або більше 25 відсотків загального обсягу зовнішньої торгівлі. Сприяло цьому те, що з квітня на експорт українських товарів до європейських країн в односторонньому порядку скасовано мито для 95 відсотків промтоварів і майже 83 відсотки – продукції сільського господарства. Впродовж року агропромислові підприємства області майже втричі наростили обсяги експорту зернових культур на європейські ринки. Загалом в цьому році в області планується зібрати 4,8 мільйона тонн зерна.
За січень–червень 2014-го підприємствами області виконано будівельних робіт на суму близько 1,5 мільйона гривень, що на 6,7 відсотка менше, ніж за січень– червень 2013 року. За питомою вагою в загальному обсязі будівельних робіт область посідає 6-те місце в Україні.
Оборот зовнішньої торгівлі товарів Полтавщини за січень–травень ц.р. становив понад 1,4 мільйона доларів США. Обсяги експорту товарів становили 972,1 мільйона доларів і зменшились порівняно з січнем–травнем 2013-го на 15 відсотків, імпорту – 447 мільйонів доларів США і зменшились на 22,7 відсотка. Вперше Полтавщині вдалося позбутися монопольної залежності від Російської Федерації, адже питома вага експорту вітчизняних товарів до Росії скоротилася з третини (33,5%) від загального обсягу, до 13,4 відсотка, водночас вона зросла до країн єврозони з 25 до 43 відсотків, наголосила Олена Адамович.
За І квартал 2014 року підприємствами та організаціями Полтавщини за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 1643,9 мільйона гривень капітальних інвестицій, що на 15,9 відсотка менше, ніж у І кварталі 2013 року. Приріст обсягу іноземного капіталу в економіці області за І квартал поточного року становив 17 мільйонів доларів США.
Загальний обсяг надходжень до бюджетів усіх рівнів за І півріччя становить трохи більше 7 мільярдів гривень, що на 33 відсотки менше, ніж за січень–червень 2013 року. Місцеві бюджети за доходами (без урахування трансфертів із Державного бюджету) виконано в сумі майже 1,8 мільярда гривень, що на 2,7 відсотка менше, ніж торік. Планові показники виконано на 101,1 відсотка.
За підсумками економічної діяльності у І кварталі цього року, Полтавська область посідає 12-те місце серед регіонів України. Серед лідерів – Шишацький, Диканський, Глобинський райони. Стабільність демонструють Котелевський, Лохвицький, Зіньківський райони. На Полтавщині триває робота з підготовки стратегії регіонального розвитку до 2020 року спільно з проектом ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні”.
З огляду на ситуацію, що склалася в державі, Верховною Радою внесено зміни до закону про Державний бюджет на 2014 рік. Загалом доходну частину бюджету області, без врахування дотацій та субвенцій, було зменшено на 165 мільйонів гривень, констатував директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка.
– До загального фонду місцевих бюджетів (без урахування трансфертів із Державного бюджету) за перше півріччя надійшло 1,47 мільярда гривень, що на 8,3 мільйона менше планових показників і на 4,6 мільйона менше, ніж за відповідний період минулого року. До спеціального фонду (без урахування трансфертів із Державного бюджету) надійшло 307,5 мільйона гривень, що майже на 44 мільйони менше минулорічних показників, – наголосив доповідач.
Видатки загального фонду бюджету області за І півріччя цього року освоєно в сумі майже 3,3 мільярда гривень, або 90,2 відсотка від планових асигнувань з урахуванням змін. Бюджет області за показниками спеціального фонду виконано в сумі 257,5 мільйона гривень, або на 23,2 відсотка від річного плану. Місцевими бюджетами за І півріччя поточного року з Державного бюджету отримано субвенції на соціальні виплати населенню в сумі 841,7 мільйона гривень (91,3 відсотка від уточненого плану).
На обліку соціальних служб нині перебувають 500 тисяч мешканців Полтавщини. Про забезпечення надання в повному обсязі державних соціальних гарантій населенню області, на що загалом у цьому році буде спрямовано з Держбюджету 2,1 мільярда гривень і вже використано 1,1 мільярда гривень, інформувала директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко. У зв’язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги кількість отримувачів субсидії збільшиться на 65 відсотків, ще приблизно 180 тисяч сімей отримуватимуть грошові компенсації.
На порядку денному зібрання окремо розглядалося питання про стан фінансово-бюджетної дисципліни в Полтавській області за перше півріччя 2014 року, адже наповнення Державного бюджету – це сьогодні питання номер один в країні. Протягом першого півріччя 2014 року проведено 809 контрольних заходів, якими охоплено фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 4,5 мільярда гривень, зазначила доповідач, перший заступник начальника Держфінінспекції в Полтавській області Ірина Салогуб. Констатувалося, що загалом виявлено фінансових і матеріальних втрат загальнодержавних ресурсів на загальну суму 9,2 мільйона гривень.
Держфінінспекцією в Полтавській області вживаються заходи щодо застосування фінансових санкцій до порушників бюджетної дисципліни. Так, 23 установам призупинено бюджетні асигнування, у 90 випадках зупинено операції з бюджетними коштами, 33 розпорядникам зменшено бюджетні призначення на суму        3 мільйони гривень.
Протягом І півріччя цього року розпочато 137 досудових розслідувань та 52 досудових розслідування за результатами участі працівників Держфінінспекції в Полтавській області в спільних перевірках, ініційованих правоохоронними органами. До суду в інтересах держави протягом першого півріччя 2014 року подано 23 позови на загальну суму 4,5 мільйона гривень, ініційовано перед органами прокуратури та об’єктами контролю пред’явлення 24 цивільних позовів.
На найгостріших проблемах, які нині є в області і які висловлені у зверненнях громадян до влади, наголосив голова обласної ради Петро Ворона. За його словами, найбільше тривожить людей ситуація на Сході нашої країни. Їх обурюють факти байдужості до наших бійців, які перебувають у зоні військового конфлікту. Є проблеми і з біженцями, бо не ведеться їх реєстрація, не поставлені на облік у військкоматі чоловіки, які прибули зі Сходу. Дуже болючим є й питання проходження платежів через казначейство та проведення позачергових перевірок сільгоспвиробників фіскальними органами.
Підбиваючи підсумки роботи колегії, голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук зробив особливий акцент на необхідності проведення заходів, спрямованих на енергозбереження.
З обговорених питань прийнято відповідні рішення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]