- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Захистимо майбутнє України разом!”

Таку назву мала виставка відомого чеського соціального фотохудожника Міхаіла Навотного. Просто неба у центрі Полтави, біля художнього салону, експонувалося 50 світлин наркозалежних підлітків-безхатченків Одеси. У 2007 році виставка “Діти вулиці в Україні (Одеса)” отримала найвищу нагороду на престижному міжнародному конкурсі в США.
Організатор проекту – Всеукраїнська молодіжна громадська організація “Всеукраїнський конгрес молоді та студентів”. Її очільник Микита Кашницький розповів: щоб отримати дозвіл на проведення фотовиставки в Україні, він звернувся до Міхаіла Навотного. Майстер відповів: “Я робив ці світлини саме для вас”.
DSC_0805 [1]Болючі, відверті фото не залишали байдужими полтавців. Людмила Тихун прийшла на виставку разом із онукою. Жінка говорить: “Дивишся й душа болить. Такі знімки слід частіше показувати підростаючому поколінню. Нехай вони вчаться цінувати батьківське піклування, мир, дружбу. Певна, такі фотороботи відвернуть від необдуманих вчинків не одного підлітка. Та й дорослим буде соромно за байдужість до чужих дітей”.
Керівник ВЗГ УМВС України в Полтавській області Юрій Сулаєв наголосив, що проблеми безпритульності та наркоманії є одними з найгостріших у суспільстві. Тож виставка – своєрідний профілактичний захід, покликаний відвернути біду від наркозалежних молодих людей. Адже на одному із “круглих столів” в УМВС запитали у підлітків, чи вживали вони марихуану? 80 відсотків дітей – учасників зібрання – відповіли ствердно. Такий факт говорить сам за себе.
– Соціальну фотовиставку заплановано провести в багатьох містах України. Першою стала Полтава. До речі, керівництво облдержадміністрації оперативно відреагувало на нашу пропозицію. Підтримка була дуже вагомою, – говорить Микита Кашницький.
Підсумки соціального проекту “Захистимо майбутнє разом!” підбили на “круглому столі”, який пройшов у облдержадміністрації. В обговоренні цієї теми, зокрема шляхів подолання дитячої безпритульності й наркоманії, взяли участь представники профільних департаментів і служб ОДА, громадських та релігійних організацій. Голова Громадської ради при ОДА Володимир Голуб зазначив, що для вирішення проблеми варто бути небайдужими не лише представникам влади, а й громадськості.
Координатор обласного національного штабу супротиву окупації України Іван Минак наголосив, що проблема дитячої наркоманії швидко прогресує, бо “діти не знають, де себе подіти!” На жаль, дуже мало підлітків залучені до різноманітних гуртків та секцій.
Про ситуацію з дитячою безпритульністю на теренах Полтавщини поінформувала начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Полтавській області Жанна Ахіджанян. Вона повідомила, що під час рейдів було виявлено 18 безпритульних, а з початку року – 80 дітей, які втекли із власних домівок. Наркозалежних підлітків у області не зареєстровано, а от двох неповнолітніх, які намагалися продати наркотики, затримано.
На “круглому столі” обговорювалися шляхи профілактики дитячої безпритульності, наркоманії. Було також запропоновано показати виставку соціального фотохудожника Міхаіла Навотного в усіх районах області.

Оксана БІЛЕНЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]