- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

У лісах – пожежонебезпечний період

Літо врешті згадало про своє основне “призначення”, ніби спохватившись. За інформацією синоптиків, у найближчі дні на території області триватиме суха та спекотна погода. При проведенні жнив у сільськогосподарських угіддях, які знаходяться поблизу лісових масивів, підвищується ризик виникнення пожеж. Для збереження лісу від вогню працівники державної лісової охорони створили 2059 кілометрів мінералізованих смуг та поновили їх на 12117 кілометрах, а вздовж доріг, на узліссях і в молодих насадженнях для зменшення пожежної небезпеки підрізають гілки. Також проводяться регулярні рейди з виявлення та притягнення до відповідальності порушників правил пожежної безпеки в лісах області із залученням представників ДСНС, МВС, екологічних служб. У поточному році загалом проведено 720 рейдів, притягнуто до відповідальності (накладено штраф) 31 особу.
Шановні громадяни! Дотримуйтеся елементарних протипожежних правил поведінки в лісі, які допоможуть зберегти рослинний і тваринний світ.
У пожежонебезпечний період у лісі забороняється: розводити вогнище (якщо багаття вже розпалене, для недопущення поширення полум’я та виникнення пожежі обкопайте його земляним рівчаком, відпочивайте лише у спеціальних лісових зонах відпочинку); палити, кидати сірники, недопалки; користуватися в лісі чи поблизу його масивів різними піротехнічними виробами – петардами, бенгальськими вогнями, повітряними ліхтариками тощо; заїжджати безпосередньо в ліс автомобілями; спалювати сміття на території лісових масивів чи поряд з ними.
У період найвищої пожежної небезпеки (IV–V клас) відвідування лісів заборонено!
При виявленні пожежі обов’язково повідомте про це за номером 101. Незначний вогонь спробуйте загасити водою, гілками, грунтом, піском, шматком цупкої незаймистої тканини. Якщо вогонь великий, виходьте з лісу в напрямку проти вітру. Повідомляйте про пожежу зустрічних, у разі необхідності допоможіть їм покинути ліс.

Юрій  ТАРАНЕНКО
Начальник обласного управління  лісового та мисливського господарства

Print Friendly, PDF & Email [1]