- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Святий пророк Ілля

Православні християни 2 серпня відзначають свято одного з найбільших пророків Старого Заповіту – Іллі. Він жив у IX столітті до народження Ісуса Христа. Ім’я Ілля означає “міць Господня”. За переказами, коли майбутній пророк народився, його батько Савах побачив у видінні, як достойні мужі вітали дитину, пеленали її вогнем і годували полум’ям.
За достовірними переказами, батьківщиною святого пророка Божого Іллі була країна Гілеадська. Місто ж, у якому він народився, називалося Фесвіт, тому Ілля і прозваний Фесвітянином. Виховання і навчання Ілля отримав між священиками; із юних років, віддавши себе Богові, полюбив він невинну чистоту, в якій перебував, як ангел Божий, чистий душею і тілом. Люблячи ж міркувати про Бога, він часто віддалявся для безмовності в пустельні місця, де подовгу розмовляв наодинці з Богом в теплій до Нього молитві, палаючи до Нього, як серафим, полум’яною любов’ю. І сам Ілля був любимим Богом, тому що Бог любить люблячих Його. Все, що просив Ілля у Бога, він отримував.
Своє життя Ілля присвятив служінню Богові, жив здебільшого у пустелі, постився та молився. За свою службу на славу Бога живим був узятий на небо у вогненній колісниці.
За переказами Святої Церкви, пророк Ілля буде Предтечею Страшного Другого Пришестя Христа на землю і під час проповіді прийме тілесну смерть.
За народною міфологією, Ілля є наступником громовика Перуна, повелителем дощів, грому і блискавок. За давніми віруваннями, він, зосереджений та строгий, роз’їжджає на своїй колісниці й карає неправедних: “Грім гримить – то Ілля по небесному мосту в огненній колісниці їде”. Одночасно Ілля уособлює щедрість і родючість. Його молитви, згідно зі Святим Письмом, повертали людей до життя.
Іконописна традиція зображає пророка Іллю, який возноситься на колісниці з вогненними колесами, що оточена з усіх сторін полум’ям і запряжена чотирма крилатими кіньми.

Підготувала Лідія ВІЦЕНЯ.

Print Friendly, PDF & Email [1]