- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сорокарічний стадіон

Полтавський стадіон “Ворскла” імені Олексія Бутовського відзначає чергову пам’ятну дату. Сорок років тому, влітку 1974-го, після реконструкції була офіційно відкрита головна спортивна арена області – стадіон “Колос”. Тоді він вміщував близько 30 тисяч глядачів. Відкриття приурочили до 800-ліття Полтави. Урочистості зібрали десятки тисяч шанувальників спорту. (Наприкінці 1990-х вчені довели, що місто набагато давніше, і Полтава відзначила 1100-річчя).
Цікаво, що спортивні споруди на місці нинішнього стадіону розміщуються упродовж століття. Перший спортмайданчик на Сінній площі відкрився в 1913 році. У 1951-му це був уже досить просторий стадіон “Урожай”, де тренувалися й виступали футболісти та легкоатлети, а з трибун за змаганнями могли спостерігати 17 тисяч глядачів. Пізніше стадіон мав назву “Колгоспник”. Найдовшу реконструкцію арена, яку було перейменовано в “Колос”, пережила у 1960–1970 роках. У 1980-му на стадіоні побував факел олімпійського вогню ХХ літніх Олімпійських ігор. В останні десятиліття стадіон “Ворскла” значно оновився, отримав ім’я земляка – засновника новітнього міжнародного олімпійського руху Олексія Бутовського, став домашньою ареною футбольного клубу Прем’єр-ліги “Ворскла”. Вміщує нині 25 тисяч уболівальників.
У 2008 і 2011 роках полтавський стадіон приймав фінальні матчі розіграшів Суперкубка України з футболу, в травні нинішнього – фінал Національного кубка.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]