- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Фізика і лірика Володимира Раковського

Полтавський композитор, автор і виконавець багатьох пісень Володимир Раковський відзначив 65-річчя. Відбувся його творчий вечір. На урочистості завітала дружина композитора. Тож кілька композицій подружжя Раковських виконало дуетом. Більшість пісень Володимир Ульянович співав українською. Хоча він говорить: “Я людина російськомовна, але на вісімдесят п’ять українських пісень припадає лише шістнадцять російською. І це не данина моді, а так душа надиктувала”.
Батько Володимира Раковського був військовим, тож майбутній композитор встиг побувати у Грузії, Польщі. Музичний шлях хлопця розпочався із ансамблю пісні й танцю Південної групи військ в Угорщині. Та місцем постійної роботи обрав не сцену, а школу. Володимир Раковський закінчив фізико-математичний факультет Полтавського державного педагогічного інституту імені В. Г. Короленка (нині національний педагогічний університет). Та все ж музика взяла верх над захопленням точними науками. Про це свідчить і його “Ода музиці”. Тож Володимир став наполегливо освоювати музичну грамоту, щоб професійно займатися композицією і навчати дітей. Найкраще його творчий та життєвий шлях, родовід простежуються у збірці “Поезія душі”, виданій у 2010 році.
Володимир Раковський має прекрасний голос. Його мелодія лине легко й невпинно, як швидка ріка. Здається, що чоловік співати може безкінечно. Скажімо, пісня “Батьківський наказ” навертає сльозу та змушує глибоко замислитися над сьогоденням. Цю пісню композитор написав 20 років тому, особливо актуальною вона стала нині. “Нам з ворогом весь вік боротись, синку, / І вдень, і вночі нам землю боронить, / Я вірю, що коли насуне хмара / І ворог схоче землю одібрати,.. / Стане українців ціла рать” – ці рядки емоційно та щиро лунали на творчому вечорі. Володимир Раковський розповів про роботу над твором:
– Уночі прокинувся – і пішло-поїхало… Написав одночасно і слова, і музику. Таке не часто буває.
До речі, за цю композицію українські козаки присвоїли Володимирові Раковському звання підполковника.
Володимир Ульянович щиро зізнається, що якби не біда, яка нависла над Вітчизною, то у свої 65 почувався б повністю щасливою людиною, адже мешкає в рідному місті над Ворсклою, має чудову родину, хороших друзів, улюблену роботу та багато-багато музики.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]