- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Щедра нива дбайливих господарів

Хлібороби Гоголівського краю під завершення обмолотів ранніх зернових можуть пишатися найвищою в області врожайністю колосових. У середньому вони збирають 54,6 центнера з гектара. Воістину рекордним досягненням можуть похвалитися аграрії СТОВ “Воскобійники”. У товаристві, яким протягом багатьох років ефективно керує депутат обласної ради Валерій Капленко, першими завершили зернозбиральну кампанію. І з кожного гектара посівів озимих і ярих зернових культур намолотили по 65,5 центнера янтарного збіжжя високих продовольчих кондицій.
В “Агрофірмі імені Довженка” агропромхолдингу “Астарта-Київ” зосереджено чи не найбільші в районі та області площі стратегічних продовольчих культур. Тут поступово завершують збирання хлібів на всіх призначених для обмолоту 9829 гектарах ранніх зернових, з яких 7529 гектарів – озима пшениця, решта – ярий ячмінь. Із кожного гектара в середньому намолочують по 56 центнерів збіжжя. Це і є найкращим підтвердженням того, що чорноземи оброблялися вчасно та якісно, за оптимальними бережливими безвідвальними технологіями, отримали достатню кількість мінеральної та органічної підживи й надійний комплекс захисту проти шкідників і бур’янів.
У новітній ланцюжок між лабораторіями київських та одеських селекціонерів по-діловому гармонійно вписалася насіннєва лінія господарства, укомплектована кращим західноєвропейським обладнанням. На розсадниках розмноження у виробничому підрозділі “Агро-Маяк” Зіньківського району із супереліти вирощують еліту популярних і перспективних сортів Подолянка, Наталка, Трипільська, Володарка, Литанівка. Для подальшого розмноження кожного сорту на рівні першої репродукції призначають спеціально відведені площі у кожному зі структурних підрозділів. Саме таким насіннєвим матеріалом засівають лани широкополі не лише в “Агрофірмі імені Довженка”, а й в усіх господарствах агропромхолдингу “Астарта-Київ” у Полтавській та Харківській областях. Спочатку насіння у Шишаках найретельнішим чином проходить операції очищення, калібрування, обробки для подальшого гарантованого захисту від шкідників і хвороб. Подібні передумови, за оцінками аналітиків, лише за кілька років дозволили підвищити врожайність на 25–30 відсотків.
– Приємно, що нам вдалося виростити пшеницю високої хлібопекарської якості: переважна її кількість першого-другого класів, – зазначив начальник управління рослинництва об’єднаного сільгосппідприємства Володимир Курячий. – Відповідно й закупівельна ціна на такий продукт вища. Нині вона становить 2400 гривень за тонну.
Майже всюди ведуть обмолот напряму. В загінки відразу виставили три десятки надійно підготовлених комбайнів. Серед них – і кращі високопродуктивні зразки закордонних зернозбиральних агрегатів, потужні “Лексіони-570”, “Кейси”, й неодноразово перевірені у ділі класичні “Дони-1500”.
Не забувають у господарстві про контроль за належними безпечними умовами праці, надійне збереження та охорону зібраного врожаю. Тут створено гарантії не лише для продуктивної праці, а й для належного відпочинку, поновлення сил. Для трудівників ланів і ферм організоване кількаразове гаряче харчування.
Звісно, як і всім аграріям України, у нинішнє буремне літо “довженківцям”, доводиться переборювати всілякі труднощі. Адже нестабільна ситуація в державі призвела до того, що за значно вищими цінами, ніж торік, довелося купувати пально-мастильні матеріали, насіння, засоби захисту рослин, мінеральні добрива, запчастини.
Депутат обласної ради, керівник сільгосппідприємства “Агрофірма імені Довженка” Віктор Скочко наголошує:
– Ми навчилися знаходити оптимальний вихід із непростих ситуацій. На сьогодні компанія повністю забезпечена всіма необхідними ресурсами: наявна потрібна техніка, закуплено пальне, підготовлено потужності для обробки та зберігання зерна. Жнива проходять відповідно до розроблених графіків. Планується, що частина зернозбиральних агрегатів, які поступово вивільняються у виробничих підрозділах Полтавського регіону, буде направлена на допомогу партнерам по холдингу в Хмельницьку та Вінницьку області. Нині маємо низку укладених експортних контрактів на зерно нового врожаю. Вже цього місяця перші партії будуть відвантажені покупцям.

Комбайнер Олексій Чугуєвець та водій Володимир Яценко із ВП “Орданівка” “Агрофірми імені Довженка”.

Володимир ТУР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]