- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як наповнити Пенсійний фонд

Щоб наповнити Пенсійний фонд, відрахування до якого зменшуються через спад в економіці, Полтавська облдержадміністрація звернеться до парламенту України з проханням законодавчо вирішити можливість продажу державної частки майна підприємств, які перебувають у стадії банкрутства і заборгували значні кошти своїм працівникам.
Доручення підготувати таке звернення до Верховної Ради України дав під час оперативно-розпорядчої наради голова ОДА Віктор Бугайчук. Йдеться про такі підприємства, як ВАТ “Завод ГРЛ”, ДП ВО “Знамя”, ДП “Нафтогазгеологія”, та інші.
– Банкрутство 28 підприємств триває понад встановлені законодавством строки. За ці роки вони наростили борги на суму 55,1 мільйона гривень, левова частка яких (понад 42,9 мільйона гривень) належить 9 підприємствам із державною часткою майна, – говорить начальник головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області Валерій Руденко.
За його словами, через наявність державної частки майно цих підприємств неможливо продати, але й відновити їхню роботу сенатори не можуть. Підприємства не працюють роками, законодавчо визначені терміни для процедури банкрутства минули, а питання не вирішується, борги ростуть.
Валерій Руденко також зазначив, що цього року через перебої у роботі великих промислових підприємств області зменшилися надходження до Пенсійного фонду від сплати страхових коштів (на 8 мільйонів гривень порівняно з аналогічним періодом минулого року). Нині надходження з початку року становлять 2 мільярди 611,1 мільйона гривень.
Водночас потреба на виплату пенсій зросла на 136,6 мільйонів гривень, або на 3,4 відсотка, і становить за півріччя 4 мільярди 201 мільйон гривень. Самозабезпечення власними коштами в 2014 році зменшилося порівняно з відповідним періодом минулого року на 2,3 відсотка і становить 62,1 відсотка. Цей показник знизився в Полтаві зі 119 до 115 відсотків, стало дотаційним місто Кременчук, де пенсійні видатки покриваються лише на 89,4 відсотка. Низьким є самофінансування в Чорнухинському, Кобеляцькому, Зіньківському, Семенівському, Чутівському районах, де цей показник не перевищує 38 відсотків.

Петро КАЛЮЖНИЙ  
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]