- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Хто дбає, той і має

Останнім часом хлібороби тривожно поглядають на небо: там щодня клубочаться дощові хмари, які полощуть диканську землю. “Хоч гарматами їх розганяй”, – клопочуться, адже в розпалі гаряча пора – жнива, коли кожен день роботи – на вагу золота.
У ПАП “Диканське”, що у Великих Будищах, так само турбуються про долю врожаю. Із засіяних ранніми зерновими культурами 420 гектарів поля обмолочено дві третини площ. Урожайність пшениці в заліку поки що складає 47 центнерів, але ще стоять поля, засіяні двома елітними сортами – Левада і Сагайдак, виведеними селекціонерами Полтавської державної аграрної академії. Кожне із них займає по 20 гектарів. Будищанські аграрії покладають на них великі надії і розраховують зібрати по 52–53 центнери з гектара. Частина збіжжя піде на реалізацію, а більшість – залишиться у господарстві.
Про те, щоб вчасно доставити зерно в засіки, дбають усі працівники ПАП “Диканське”. У загальну справу збирання врожаю робить свій вагомий внесок і завгосп Олександр Очеретько. У полі наполегливо трудяться в парі механізатор Юрій Бобер, котрий збирає пшеницю комбайном Case, і водій “КамАЗа” Володимир Максимець. А поки частина техніки працює в полі, решту готують, усуваючи неполадки, механізатори Василь Омеляненко, Павло Петренко, Сергій Діхтяр. Загалом у ПАП “Диканське” технічний фактор, як запорука майбутнього врожаю, – у центрі уваги. Так, цього року господарство придбало новий розкидач мінеральних добрив німецького виробництва, просапну сівалку Kinze, у планах – імпортний зернозбиральний комбайн. Зараз уже завершується ремонт зерноочисного комплексу, контролює роботи завідуючий током Олексій Пархоменко. Торік у господарстві побудували новий ангар, де зараз трудяться працівниці току Людмила Вернигора і Людмила Северин. Крім того, у ПАП “Диканське” планують облаштувати сушарню для зерна.
Доставляють зібране збіжжя водії “КамАЗів” Микола Гоцало, Віктор Островий, Олександр Тютюнник. Ретельний облік привезеного веде вагар Любов Хоменко. А поки механізатори і водії трудяться в полі, смачні обіди для них готують працівниці їдальні Світлана Пархоменко і Валентина Діхтяр. До речі, взимку тут планують провести ремонт, а поточні ремонти приміщень ведуться щорічно.
Слід згадати й оновлений пункт охорони господарства, його пофарбували у синьо-жовті кольори, а біля адміністративного приміщення майорить Державний прапор України. Директор ПАП “Диканське” Ігор Бєлий говорить: “Зараз такий час, що мало просто робити свою справу, треба вміти проявляти громадянську позицію. Ми це зробили в такий спосіб”.

Директор ПАП “Диканське” Ігор Бєлий (у центрі) з водіями Миколою Гоцалом і Віктором Островим.

Тетяна ПРУГЛО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]