- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Багатство скіфського краю

У  СТОВ “Скіф” Котелевського району жнива вже перейшли за екватор. На двохсотгектарній площі обмолотили ріпак, він дав понад 30 центнерів на круг. Приблизно на такій же площі зібрали пшеницю, яка на різних полях має різну врожайність, а в середньому, за словами агронома господарства Володимира Кононенка, буде не менше 50 центнерів з гектара. Добірне золотаве зерно звозиться на токове господарство, а комплекс робіт на пожнивних ланах продовжується тюкуванням соломи та дискуванням стерні. У сільгосппідприємстві впроваджують технологію мінімального обробітку грунтів, а на полях, які удобрюються органікою (її щорічно вивозиться до 20 тисяч тонн), – оптимального. Застосовують тут і мінеральні та мікродобрива.
Оскільки у “Скіфі” розвивають тваринництво, третину площ у структурі посівів агроформування відводять під кормову групу – одно- та багаторічні трави, кукурудзу на силос, сою, третину – під ранні зернові та ріпак, решту займають пізні культури. Мають у господарстві й 125-гектарне поле гібридизації кукурудзи, для обслуговування якого залучають близько сотні працівників, а ще для власних потреб тут вирощують овочі.
– Зараз за тонну пшениці  ІІ класу з елеватора нам дають 2300 гривень. Нібито й непогані гроші, але якщо порахувати, що затратна частина на насіння, пальне, пестициди й міндобрива у порівнянні з минулим роком зросла в півтора разу, то ціни на зерно мали б бути вищими, – розмірковує керівник СТОВ “Скіф” Олексій Бовдир.
Зрозуміло, що продаватимуть збіжжя без поспіху, сподіваючись, що його вартість зростатиме, хоча й мають обмаль складських приміщень для зберігання збіжжя. Отож у планах керівництва агроформування – будівництво елеватора потужністю до 10 тисяч тонн одночасного зберігання зерна.
Значну увагу в господарстві приділяють тваринництву. А це повсякденний клопіт, хоча тут добре розуміють, що виробництво молока – справа перспективна і, що б там хто не говорив, прибуткова. Скажімо, зараз господарству платять за кілограм молокосировини по 4,15 гривні. Поголів’я ВРХ загалом налічує 1,5 тисячі голів, з них дійного стада – 510 голів. Мають і близько 400 голів овець порід Прекос та Асканійський меринос.
– Майже рік ВРХ перебуває на однотипному раціоні годівлі, що відчутно підвищило продуктивність худоби, – розповідає головний зоотехнік сільгосптовариства Микола Щербань. – Тільки за останні три роки у розвиток тваринництва ми вклали понад 10 мільйонів гривень. Збудували нові приміщення для безприв’язного утримання ВРХ, сучасний доїльний зал на 24 доїльних місця, приміщення для утримання 1000 голів овець. Нині триває будівництво двох сараїв на 288 корів. Також ведеться будівництво приміщення для відгодівлі ВРХ на 300 голів, у якому худоба буде розділена на 4 вікові групи й цілий рік перебуватиме на безприв’язному утриманні та матиме кормовий стіл, так би мовити, під відкритим небом.
За 6 місяців цього року валове виробництво молока в “Скіфі” склало майже 2,3 тисячі тонн, що становить по 4,46 тисячі кілограмів на кожну фуражну корову. Загалом у 2014 році в господарстві планують надоїти від кожної корови до 9 тисяч кілограмів молока.
Слід зазначити, що в агроформуванні вже заготовили 429 тонн сіна й 5322 тонни високоякісного сінажу, який тут заготовляють із застосуванням німецького біологічного консерванту, що підвищує продуктивність худоби та якісні показники молока.
– Спеціалістами господарства значна увага приділяється питанням відтворення ВРХ та селекційно-племінній роботі. Не випадково, скажімо, за минулий рік вихід телят на 100 корів склав 95 голів, а добові прирости сягають 800 грамів, – долучається до розмови завідуючий молочнотоварною фермою господарства Анатолій Гончаров і називає кращих за професією, серед яких – молодий спеціаліст із відтворення поголів’я ВРХ Катерина Авдєєва, технік зі штучного осіменіння корів Ніна Татарець, телятниці Світлана Фецинець, Людмила Марченко, Оксана Хомина.
Практично вся соціальна інфраструктура села Більськ, де розташована база СТОВ “Скіф”, перебуває на утриманні господарства. Тут, мабуть, навряд чи уявляють, як може функціонувати без підтримки агроформування, наприклад, місцева школа. До речі, нині при школі ведеться реконструкція дошкільного закладу “Веселка” на 25 дітей. Звичайно ж, будівельною бригадою сільгосптовариства. Скажімо, торік, за орієнтовними підрахунками Олексія Бовдиря, в “соціалку” вклали понад 200 тисяч гривень. Не менше коштів спрямують і цього року.
Загалом керівництво господарства має великі плани розвитку агровиробництва, наприклад, будівництво нової тваринницької ферми за сучасними європейськими технологіями, так би мовити, “з нуля”. А ще – збільшення дійного стада до 1500 голів. І хочеться вірити, що ці плани будуть втілені в життя. Адже, за словами Олексія Бовдиря, у “Скіфі” є те, що вартує найдорожче – справжній колектив високопрофесійних відповідальних фахівців, яким під силу вирішення найскладніших завдань. А це – справжнє багатство скіфського краю.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]