- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Засіки “Злагоди” й України повняться хлібами

Хлібороби виробничого сільськогосподарського кооперативу “Злагода” збирання ранніх зернових та зернобобових культур розпочали одними з перших у Полтавському районі. Тож нині в комори господарства вже засипано третину цьогорічного обсягу валового виробництва збіжжя. Загалом під ранні культури в сільгоспкооперативі відведено понад 2,2 тисячі гектарів площ.

Нині на полях відділків агроформування працюють 2 механізованих загони по 3 – 4 зернозбиральних комбайни та 5 – 6 автомашин для перевезення зерна на токове господарство. Тут після очищення його відразу перевантажують у підготовлені зерносклади. Щодоби на ланах сільгоспкооперативу збирають ранні зернові культури на площі майже 100 гектарів. Механізатори забезпечені триразовим харчуванням, а вся техніка обладнана вогнегасниками. На полях, де збирають хліба, чергують пожежні машини.
Комплекс робіт на обмолочених площах продовжується тюкуванням соломи, яку використовують у тваринницькій галузі, адже господарство утримує велику рогату худобу, свиней і птицю. В міру звільнення площ проводяться дискування стерні та підготовка грунту під майбутній урожай. Скажімо, майже двохсотгектарне поле, де ще тиждень тому був горох, а він, до речі, дав по 27 центнерів з гектара, вже готове до сівби озимої пшениці. Нині за тонну цьогорічної фуражної пшениці керівникам “Злагоди” пропонують від 2070 до 2200 гривень. Та продавати збіжжя тут не поспішають, оскільки значну частину зерна закладають для годівлі громадського тваринництва, ще частина йде на розрахунок за оренду паїв, потрібне зерно й для випікання хліба та виробництва круп.
DSC_01951-(14) [1]– Цьогорічний урожай пшениці та ячменю нас не дуже радує, бо чимало озимих площ через сильні морози й відсутність снігового покриву на полях вийшли із зими в ослабленому стані, – розповідає головний агроном господарства Сергій Науменко. – Тож на таких збираємо лише по 30 центнерів з гектара, водночас є й поля, де буде понад 60 центнерів.
У ВСК “Злагода” чітко дотримуються науково обґрунтованих сівозмін, більше 1000 гектарів відводять під кормову групу, багато- та однорічні трави, кукурудзу на силос. Тут бережливо ставляться до землі-годувальниці. Щороку на поля вноситься близько 20 тисяч тонн органічних добрив і близько 150 тонн – мінеральних.
– Поля нашого господарства завжди добре доглянуті й ніколи не були під бур’янами. Мабуть, саме тому є чимало охочих, які кидають на них не надто добросусідський погляд і мають бажання відірвати ласий шмат, – констатує голова правління виробничого сільськогосподарського кооперативу Віталій Масляк.
Принагідно слід зазначити, що “Злагода” допомагає місцевій школі й дитсадку, практично утримує Будинок культури й медпункт. У господарстві функціонує й переробний цех, куди входять млин, олійниця, пекарня, крупорушка. У день наших відвідин агроформування завідуючому цеху Павлові Худолію, який понад 15 років очолює переробну галузь господарства, виповнилося 60 років. З ювілеєм його приїхав привітати керівник господарства Віталій Масляк.
У “Злагоді” цінують добрих і порядних трудівників, тут працює чимало трудових династій. На жнивах у числі кращих фахівців своєї справи – комбайнери Сергій Лукашенко, Юрій Федій, Олександр Бєльський та водії Анатолій Правденко й Олександр Грицай. Вони та їхні колеги наповнюють засіки “Злагоди” й України дорідним зерном нового врожаю.

На фото: механізатори ВСК “Злагода” Володимир Гречка, Олександр Малиш, Микола Маркевич, Микола Ганчур, Григорій Веретільник, Володимир Трокай та Юрій Федій.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

 

Print Friendly, PDF & Email [2]